Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Be chefen att betala anmälan!

Redan nästa år kan du gå in till chefen och be honom betala avgiften till ditt motionslopp. Chansen att han säger ja och betalar din avgift till maran ökar efter fredagens beslut i riksdagen att göra reglerna för skattefri motion och friskvård tydligare och enklare.

Motion och friskvård är ett hett ämne som numera engagerar både regering och riksdag. Ett sätt att få folk att börja motionera är att låta arbetsgivarna betala avgift på gym och motionsläggningar. Eller avgifter på motionslopp. Kruxet med de tidigare reglerna var att alla i hela personalen skulle erbjudas att delta för att förmånen skulle betraktas som skattefri. Torsdagen den 30 oktober klubbade riksdagen igenom att ta bort de krångliga reglerna som omgärdat skattefri motion och friskvård.
- Friskvård bör kunna erbjudas alla anställda efter behov, menade bland andra centerpartiske riksdagsmannen Roger Tiefensee, som i sin motion till riksdagen framhöll att det är ett problem att friskvården skall vara av kollektiv natur.
Riksdagen gillade motionen och från den 1 januari 2004 gäller nya enklare regler. Hur mycket och till vilket värde som varje enskild anställd har rätt att få motionsförmåner bestämde inte riksdagen. Det kommer att bli upp till riksskatteverket att tolka.
Däremot klargjorde utskottet i sitt betänkade till riksdagen att det skall vara fråga om enklare motionsidrott. Exklusiva sporter eller sporter som inte innebär motion i betydelsen fysisk träning har därvid inte ansetts utgöra enklare slag av motion. Inte heller har sporter som kräver dyrbarare anläggningar, redskap och kringutrustning ansetts som enklare slag av motion.

Mer info om beslutet på riksdagens hemsida.