Boston Marathon-vinnaren till Stockholm

Yuki Kawauchi vann på måndagen Boston Marathon. Japanen som gjort sig känd för att springa 10 till 15 maratonlopp varje år på tider runt det svenska rekordet vann sensationellt det prestigefyllda loppet i ett kylslaget Boston. Några kilometer från mål passerade Kawauchi regerande världsmästaren Geoffrey Kirui för att springa i mål på 2.15.58.
Nästa mål för Kawauchi är ASICS Stockholm Marathon lördagen 2 juni.

Boston Marathon grundades 1897, inspirerat av den första olympiska maran i Aten året före. Det har genom åren ansetts vara ett av världens mest prestigefyllda lopp. Den 122:a upplagan avgjordes på måndagen  i vidrigt väder, ösregn, stark motvind och ynka fem plusgrader.

Yuki Kawauchi brydde sig inte det minsta och stack iväg i världsrekordtempo från start medan alla övriga elitlöpare försökte skydda sig för vinden bakom andra ryggar. Japanen saktade ner och blev upphunnen, men fortsatte rycka under loppets gång.

Titelförsvararen, tillika regerande världsmästaren, Geoffrey Kirui gick upp i täten efter knappt tre mil. Som mest ledde kenyanen med över en och en halv minut. Men ett par kilometer från mål tog kylan och den erkänt svårlöpta backiga banan ut sin rätt. Kirui tappade all fart och Kawauchi tog sig förbi. Japanen vann till slut med nästan två och en halv minut på tiden 2.15.58.
Boston var Kawauchis femte raka maratonseger på lika många månader och det var78:e gången som han sprang under 2:20 - en tid som bara två svenskar klarat av det senaste året. Japanen som är amatör och arbetar heltid har ett uttalat mål är att komma upp i hundra lopp under 2:20 före OS i Tokyo, 2020. Hans nästa planerade maratonlopp är i Stockholm, den 2 juni.

Resultat Boston Marathon 2018:
Herrar
1) Yuki Kawauchi, Japan, 2:15:58
2) Geoffrey Kirui, Kenya, 2:18:23
3) Shadrack Biwott, USA, 2:18:35 

Daner
1) Desiree Linden, USA, 2:39:54
2) Sarah Sellers USA, 2:44:04
3) Krista Duchene, Kanada, 2:44:20