Bra första utmaning i STHLM Trail Run

– Jättefina spår och härlig terräng, omvälande uppförs och nedförsbackar, vitsippor och fågelsång. Kan det bli bättre?
Hans Öhlin var en av 2244 deltagare i nya STHLM Trail Run som i helgen avgjordes på Norra Djurgården i Stockholm.
Det första loppet i den nya serien STHLM Challenge bjöd åtminstone VM-löparen David Nilssson på en överraskning.
– Den där slalombacken som kom efter 4,1 kilomteter var jag inte beredd på, då hade man ju redan maxpuls.
(Se hela videoreportaget här ovan)

Slalombacken i Fiskartorpen har 34 höjdmeter. Tufft för en kille som just kvalat i till VM i maratonlöpning och en rejäl utmaning för alla löpare. 
– Ja, den var jag inte beredd på men det gick ju bra, säger Anna Fölke som sprang den nya 10 kilometersbanan tillsammans med kompisen Lena Lidén.

Mer stig, mer trail, men också andra nyheter är kanske det som gjort att det som tidigare var SpringCross under det nya namnet STHLM Trail Tun har fördubblat deltagagarantalet.
Det är  inte bara namnet som är bytt och nytt. Nytt i STHLM Trail run var barnklass och en en varvsbana för 10 km. Först uppvärmning med Friskis&Svettis, men inte med hopp och skutt utan med anpassad löpuppvärming som till och med innehöll en del löpskolningsövningar.

Med många löpare i ett trail-lopp finns det dock ett problem. Det kan bli trångt. Hur gör man för att att det ska bli ett så bra lopp som möjligt för alla?
– Vi frågade löparna och gav dem några val för hur starten skulle göras i en enkät i ett av våra nyhetsbrev, berättar Fredrik Sjöberg i arrangerande Marathongruppen.

Svaren fick vi se på startängen bara några hundra meter ifrån nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden. Löparna ställde sig i en fålla efter uppvärmingen och blev sedan ivägskickade i grupper om  50-60 löpare med 30 sekunders mellanrum.

Men den kanske mest spännande nyheten är att STHLM Challenge, det som STHLM Trail Run är en första del av. Tre spännande lopp väntar under året. Närmast STHLM10 runt Ridddarfjärden, sedan STHLM UrbanTrail och serien avslutas med STHLM Above/Below sent i höst.