David valde Asics Premiärmilen före VM

David Nilsson satte full fart från start och tog hem vårens första stora lopp.

– Jag funderade rätt länge på om jag skulle springa VM eller ASICS Premiärmilen.
​Till slut bestämde sig David Nilsson för att som nära 4000 andra springa de 10 kilometerna på Norra Djurgården framför VM i halvmarathon i Valencia som också avgörs under lördagen.

– Jag sprang faktiskt den första Premiärmilen 2007, och sedan sprang jag också 2009, men jag har aldrig vunnit‚ säger David Nilsson – Kalmarkillen som bor på Lidingö och som tävlar för Ölandsklubben Högby IF.
Fast ofta syns han också i landslagströja. 2017 sprang han både VM i maraton och EM i terräng.
– Jag fick känning av en hälsena efter terräng-EM, och det är fortfarande inte riktigt bra.
David har trots skavanken i december fortsatt att tävla – ingen svensk elitlöpare tävlar så ofta.
– Men med bara två tredjedelar av vad jag brukar träna så kändes det inte rätt att satsa på halvmaraton-VM.
Men att ta ledigt en helg är sällan aktuellt för David Nilsson.
– Jag såg att det var fanns ett spurtpris på 2500 kronor – så jag tänkte att det kan jag väl gå för.

Så när startskottet gick på Norra Fiskartorpsvägen intill Universitet på Norra Djurgården var det full rusning. Men det var fler som suktade efter tusenlapparna. Triatleten Tom Honig hängde på i hasorna och Spårvägens Olle Walleräng var heller inte många meter efter, men David tog hem pengarna.
– Sedan gick jag ner i tröskelfart men såg när det var en kilometer kvar att jag skulle kunna gå under 31 och lade sista kilometern på under tre minuter.  

I damklassen så visade finländska hinderstjärnan Sandra Eriksson att hon är på väg tillbaka efter ett mellanår med skada. Sandra bor i Stockholm och tävlar för Hammarby och har en lång meritlista med start i fem EM, fyra VM och två OS. Och så segern i ASICS Premiärmilen 2016.
Nu racade hon ifrån Huddinges Hanna Lindholm och Spårvägens Mikaela Larsson, men de båda maratonspeclalisterna var ändå inte jättelångt efter. Imponerande var att 13 tjejer och 215 sprang under 40 minuter denna kalla marslördag.

På lördagen var det prick tio veckor kvar till ASICS Stockholm Marathon. ASICS Premärmilen är det enda milloppet för att seeda upp sig i startleden. Säkert en anledning till det stora deltagandet trots den sena våren. Nu var det hela 1298 löpare som klarade 49-minutersgränsen som gäller om man ska ska få plats i någon av startgrupperna i första starten kl 12.
De goda tiderna är också ett gott betyg till Marathongruppens tävlingsledare Tommie Nordh som tillsammans med Djurgårdsförvaltningen och arrangörsklubbarna lyckats få parkvägarna löpbara.

Sandra Eriksson klarade milen under 35 minuter.