De ska klara maran på 10 veckor

Miah Lillvall och Michael Bodsgård ska med Anders Szalkais nya maratonprogram klara ASICS Stockholm Marathon på tio veckor.

Miah Lillvall och Michael Bodsgård. Båda gillar att träna, men ingen av dem har sprungit längre än en halvmara. Lördagen 4 juni ska de springa ASICS Stockholm Marathon med bara tio veckors specifik maraträning. Till sin hjälp har de Anders Szalkais träningsprogram.

För mig är Asics Stockholm Marathon den ultimata utmaningen, jag har bara inte kommit till skott tidigare.
Michael Bodsgård

– För mig är Asics Stockholm Marathon den ultimata utmaningen, jag har bara inte kommit till skott tidigare. Jag känner mig otroligt taggad, säger Michael Bodsgård.

Både Miah och Michael träffade för ett tag sedan träningsgurun Anders Szalkai som berättade om träningsupplägget, tre pass i veckan i tio veckor. Han visade programmet som går att få både i datorn och i telefonen, med SMS-påminnelser. De fick också göra ett test och springa en runda med Anders.

– Det finns sex olika program. För dem som satsar på att springa maran på 2.40+, 3.15+, 3.45+, 4.15+, 4.45+ eller 5.15+. Efter testet med Miah och Micke så rekommenderar jag dem att köra efter 4.15-programmet. Jag kommer följa deras träning och eventuellt justerar vi under tidens gång, säger Anders Szalkai.

– Jag blev lite stressad av att springa med Anders. Jag är inte van att träna med någon annan. För mig är löpningen ett sätt att rensa huvudet. Att vila. Och att hämta energi. Det ska bli spännande att följa Anders program – jag har flera vänner som har gjort det tidigare, berättar Miah.

Enligt Anders hade båda två en fin och mjuk fotisättning och ett bra löpsteg. Testet visade också att Miah i dagsläget antagligen är lite mer uthållig på längre distanser, medan Micke hade mer tryck i steget och är snabbare på lite kortare distanser.

– För att klara maran med bara tio veckors träning krävs varierad träning. De ska springa både långpass och intervaller. Men jag vill inte att de springer något pass över tre timmar – det sliter för mycket på kroppen, säger Anders.

Men, Anders Szalkai, handen på hjärtat. Funkar det verkligen att bara träna i tio veckor för en mara?


– Det är klart att med en längre tidsperiod av träning hinner man få in fler pass och det kan vara lättare nå ett specifikt tidsmål. Samtidigt så tror jag på att den som redan har en hygglig konditionsgrund och viss vana vid löpningen med strukturerad träning under 10 veckor verkligen kan springa maran.
– Det går inte att gå från noll till maran, då skulle skaderiskerna vara för stora, men med viss grund med 10 veckor kvar kan programmet ge tipsen och motivationen att fixa maran på bästa sätt utifrån att det ”bara” är 10 veckors träning. Sedan tror jag att det på ett sätt är lättare följa ett 10 veckors program än riktigt långa träningsscheman.
– Här är loppet relativt nära och jag hoppas alla känner att varenda pass man gör verkligen leder fram mot maran. Det blir ingen transportsträcka i träningen utan den blir konkret målinriktad redan från första passet.