Dibaba laddar för rekordattack i Stockholm

Ett fullsatt Ericsson Globe Arena jublade med Genzebe Dibaba när hon 2014 satte världsrekordet på 3000 meter vid XL-galan. Nu är det dags för ett försök att ta rekordet på 5000 meter. Foto: DECA text och bild

Fem kilometer är en av löpningens populäraste distanser. Därför är det stor prestige med rekord. Redan nu har världsstjärnan Genzeba Dibaba börjat uppladdningen för en rekordattack i XL-galan i Ericsson Globe Arena i Stockholm. Torsdagen 19 februari ska etiopiskan försöka sätta ett nytt världsrekord på 5000 meter. En given höjdpunkt i inomhusgalan som bjuder på friidrott i världsklass i alla grenar.

För snart ett år sedan pulveriserade Genzeba Dibaba världsrekordet på 3000 meter inomhus. Ericsson Globe Arena är redan värd för de två snabbaste loppen på distansen genom tiderna.
– Efter förra årets världsrekordlopp i min favoritarena kommer jag nu att satsa på att utmana världsrekordet på 5000 meter, hälsar Genzebe Dibaba från träningarna i Etiopien.

När Genzebe Dibaba sänkte världsrekordet på 3000 meter på XL-galan förra vintern gjorde hon det med hela sju sekunder. Det gamla rekordet tillhörde landsmaninnan Meseret Defar. Nu är Genzebe alltså ute efter ett annat av Defars världsrekord, satt i Ericsson Globe för fem år sedan, 14.24.37 på 5000 meter. Defar var tillbaks i Stockholm året därpå och var ytterst nära att slå sitt rekord. Av de 15 världsrekord som har satts i Ericsson Globe har tre varit just på 5000 meter.

Rivaliteten mellan Defar och familjen Dibaba sträcker sig tillbaks till början av 2000-talet, då Meseret för första gången ställdes mot Genzebes storasyster Tirunesh Dibaba i kampen om Junior-VM-guld just på 5000 meter. Världsrekorden på distansen har växlat mellan Tirunesh och Meseret, såväl inne som ute, ofta med Stockholm som skådeplats. Duon har vunnit fem OS- och 18 VM-guld.

Men de två dominanterna har nått 30-årsåldern, fött barn och siktar numera på längre distanser. Under tiden har Genzebe Dibaba tagit över. Förra vintern slog hon tre världsrekord inom loppet av två veckor på distanser mellan 1500 meter och två engelska miles (3218 meter). Efter det lekte hon hem finalen på inomhus-VM, över 3000 meter.

– Det var min bästa säsong någonsin, menar Genzebe, som var en av de tre kandidaterna till att bli "Årets friidrottare" på Internationella Friidrottsförbundets gala.

Genzebe Dibaba valde Sollentuna, norr om Stockholm, som sin träningsbas under en månad i somras och har tävlat i såväl Globen som på Stadion, i samband med DN Galan, de två senaste åren. Med två VM-guld inomhus på meritlistan är målet i sommar att också erövra världsmästartiteln utomhus.
– Jag siktar på att vinna 5000 meter på VM i Beijing.

XL-galan har de två senaste åren rankats som världens nästbästa inomhusgala i friidrott. Det är sedan tidigare klart att Susanna Kallur begår comeback i Globen torsdag den 19 februari, då den 26:e upplagan anordnas.