Dramatisk avslutning på träningsresa

Det blev en dramatisk hemresa för Anders Szalkai och resenärer från Springtimes träningsläger i Thailand. Med snöoväder i Istanbul kunde planet inte landa för tankning där. Istället försökte piloterna tre gånger att landa i staden Sivas, men landningsbanan var för kort och med ont om bränsle fick planet nödlanda i staden Sanliurfa nära den syrianska gränsen.

Aftonbladet berättade i helgen hur ett plan med svenskar på väg från Thailand tvingats nödlanda i östra Turkiet nära den syrianska gränsen. På planet fanns resenärer som varit på träningsläger i Thailand. En av dem var Marathon.se:s träningsexpert Anders Szalkai. I sin blogg här på Marathon.se berättar han om den dramatiska hemresan men också om löpturer i staden som ligger så nära krigsområdet.

Skön känsla ska erkännas att få komma hem, men som med mycket i livet när man tänker i ett större perspektiv var en restid på 99 timmar lite drygt en bagatell
Anders Szalkai

På väg hem till Stockholm från Thailand skulle planet med de svenska resenärerna rutinmässigt landa i Istanbul. Men snöoväder på flygplatsen gjorde att planet fick söka alternativa landningsplatser, först i turkiska staden Sirva.
– Piloterna försökte landa tre gånger men landningsbanan var för kort och det började bli ont om bränsle, berättar Anders Szalkai. Istället dirigerades planet till Şanlıurfa nära den syrianska gränsen där vi kunde landa efter 11,5 timmar i luften. 

– Vi slussades ganska snabbt vidare till lite olika hotell i staden. Efter ett halvt dygn i med flygplanssittande var det skönt att komma av och ta en liten småjogg i den begynnande soluppgången. 
– Just löpning är ju det bästa sättet att få en överblick och en liten känsla för staden. Det blev en fin tur som tog oss till stadens stora arena, som jag givetvis hade kollat upp på kartan vart den låg. 
– Känslan var att vi som löpargrupp var lite ”exotiska” men det var svårt att avgöra om tillropen var peppande eller frågande vad vi höll på med. En annan känsla som efter efterforskning stämde var att det finns mycket historia här. Närheten till krigs och terror drabbade Syrien tänkte vi inte så mycket på i det här läget.

På frukosten fick vi veta att det varit någon terrorhandling i Syrien dagen innan inte långt från Sanliurfa med minst 48 som dog, och det hade även hänt något i staden vi befann oss. Då började även artiklar på aftonbladet komma ut att vi var i ett område UD avråder från att vara på.

Anders Szalkai på flygplatsen i Istanbul.

Dagen efter kunde planet flyga vidare till Istanbul där resenärerna blev kvar ytterlgare några dagar. 
Anders Szalkai själv landade på Arlanda efter 99 timmars resande. 
– Skön känsla ska erkännas att få komma hem, men som med mycket i livet när man tänker i ett större perspektiv var en restid på 99 timmar lite drygt en bagatell som gör att man kommer minnas resan hem mer än vanligt och där man ändå får påminna sig om att trots lite förseningar har vi det väldigt bra och vår försening verkligen var och är ett lyxproblem; det ska jag tänka på nu när jag äntligen ska ge mig ut på en löptur på hemmaplan för det blir min första att grej att göra givetvis!

Läs hela Anders Szalkais blogginlägg om den dramatiska resan