Dramatisk spurt med boten Anna i öronen

Annika Stenhammar satte ett prydligt personbästa i Women's Health Halvmarathon när hon

Petra Kindlund är en van segrare med en lång karriär. På lördagen vann hon ohotad Women’s Health Halvmarathon. Desto hårdare kamp var det om andraplatsen.
Annika Stenhammar sprang med lurar och var helt inne i sin egen löparvärld när hon i svängen in på upploppsrakan i ögonvrån såg någon komma.

– Jag lyssnade på musik och tydligen hade folk ropat på mig in på mål att det var en tjej som var på väg att komma ifatt, men jag hörde inget, berättar Annika Stenhammar.
Målet i Women’s Health Halvmarathon är vid Sjöhistoriska museet. Efter en första sväng på Östermalm och två varv på Djurgården hade Annika Stenlund sprungit ifrån alla nära 2500 startande utom vinnaren Petra Kindlund som fick en lucka från början.

Men Pauliina Utriainen var på väg ikapp och kämpade in meter för meter hela den andra milen.
– Jag såg henne i ögonvrån när jag svängde in på upploppet och fick spurta, berättar Annika som gjorde sitt livs snabbaste halvmaraton i det perfekta löparvädret.

Placeringen, tvåa i Europas största halvmaraton för kvinnor?

– Jag har mest att tacka placeringen att de bästa tjejerna inte var med idag, säger Annika.

Tiden, 1.24.45, personbästa med flera minuter?

– Det är nog all träning med barnvagn när jag var föräldraledig, säger Annika som nu när ministingen är 1,5 år är tillbaka på jobbet som idrottslärare i Trångsund.
Musiken, vad var det du lyssnade på när du höll på att missa andraplatsen?
– Det är knappt så att jag vågar berätta det, väldigt enformig, och ofta kör jag den om och om igen. Men det var Boten Anna (reds anm: Basshunters hit från 2006) som jag lyssnade på.

Nytt deltagarrekord
Med segertiden 1.23.53 var Petra Kindlund mer än tio minuter efter Isabellah Anderssons banrekord på 1.13.20. Varken Isabellah eller någon annan av de tio EM-aktuella kvinnliga halvmaratonlöpare prioriterade i år loppet.
Med eller utan elitlöpare blev det ändå deltagarrekord. 2231 tjejer fullföljde halvmaratonsträckan, att jämföras med 2015 års 2172 löpare och 2014 års 1648 löpare.
Med den nya Duo-klassen där 446 löpare delade på halvmaratonsträckan sprang totalt 2667 tjejer lördagens lopp.