Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Dubbelt norskt i St Olavsloppet

Ane Stenseth tog alla de tre sista sträckorna och sprang i mål som segrare för norska laget Namdal.

De norska lagen fortsätter att dominera i St Olavsloppet. I lördags var det målgång i Östersund stafetten från Trondheim. Det blev dubbelt upp för norska Namdal Löparklubb som segrade både i damklassen och motionsklassen. Årets största dramatik svarade Trafikverket för som hotade att stoppa den 31:a upplagan av stafetten.

Med 51 sträckor på fyra dagar och sammanlagt drygt 34 mil från starten i Trondheim blir det också mycket taktik om hur sträckorna ska fördelas. Norska Namdals damer optimerade genom att tjejerna i laget dubblerade många sträckor och på lördagen sprang Ane Stenseth själv de tre sista sträckorna till målet i Östersund.

Ett försvagat Trångsviken fick klara sig utan Anna Haag och även sista dagarna utan skadade Sara Lindborg blev trea i mål.
Inför sista dagen låg Trångsviken på en tredjeplats med 15 minuter upp till ledarna Namdal. Trångsviken hade förhoppningar på att kunna slå norskorna under dagarna i Sverige men fick kämpa under sista dagen.
– Vi har gjort ett jättebra jobb och alla har gjort så bra som de kunnat, säger lagledare Jenny Olsson till ÖP. Sen går det ju inte att rå på hur norskorna är. De har varit riktigt starka. Vi tänkte ju att de skulle vara lite svagare de här sista dagarna, men de har varit starka här också

I huvudklassen tog Namdals herrlag hem förstaplatsen. Bästa svenska lag blev Offerdals SKs herrar som slutade på en tiondeplats, 42 minuter efter Namdal. 
– Helt fantastiska dagar. Vi har satt kalkyl varje dag och alla har överträffat sig själva och vi har haft sjukt roliga dagar, säger Mattias Bångman, löpare för Offerdals herrar. 

Trafikverket hotade stoppa loppet

St Olavsloppet har avgjorts på vägen mellan Trondheim och Östersund sedan 1987, men in i det sista var det osäkert om stafetten skulle kunna genomföras i sin fulla längd. Trafikverket yttrrade till Polisen att löpningen på Rödöbron sista dagen var trafikfarlig och först dagen innan start fick arrangörerna tillståndet att springa över bron: 
– Inför nästa år måste man hitta en långsiktig lösning,säger Elin Edlund som är trafikingenjör på Trafikverket. 
– Rödöbron är så pass smal och den saknar dessutom vägren. Man kan aldrig garantera att två löpare springer en och en i bredd. Springer de fler i bredd och springer om varandra och två bilar möts samtidigt, det är ganska trafikfarligt. Det vore olyckligt om det skulle ställas in, 

Totalt fullföljde 149 lag unde de fyra dagarna. Dessutom deltog ett 50-tal lag i endagarsklasserna. Deltagarrekordet för St Olavsloppet är från 1990-talet då som mest 270 lag sprang hela stafetten.