Ekvall fick känna på VM-historiens grymmaste långspurt

1.02.54 – Mikael Ekvalls tid i VMI halvmaraton är en av de bästa som noterats av en svensk, endast 25 sekunder från hans eget svenska rekord.

Oj vilket svårt lopp det blev för Mikael Ekvall i lördagens VM i halvmaraton. I kampen om medaljer var det och lite ryckig taktiklöpning som gällde – och den enda svenska landslagslöparen i Valencia var inte långt ifrån täten fram till 15 kilometer i en fart som såg ut att kunna ta honom ner mot det svenska rekordet. Men där, med sex kilometer kvar, började titelförsvaren Geoffrey Kamworor en långspurt som kommer att gå till löparhistorien. Med 13.01 på femman mellan 15 och 20 km flög kenyanen ifrån och de som försökte följa fick det snabbt tufft. Kamworor tog nu sin tredje raka seger i VM i halvmaraton med tiden 1.00.02. Ekvall hamnade som så många andra i ett ingenmansland men kunde kämpa sig in på utmärkta 1.02.54 som åttonde europé och 43:a totalt.

– De är otroliga där framme, men jag försökte att inte tänka på dem utan att göta mitt eget lopp – och det tycker jag ändå att jag kunde göra, säger Mikael Ekvall. 
Med 14.34 på första fem kilometerna fick Ekvall den start som han ville ha –för målet var satt att springa under 1.02. Kanske var det motvinden som svepte över den långa rakan vid åtta kilometer, kanske var det något annat som gjorde att Strömstadslöparen tappade på andra femman även om han fortfarande hade täten inom synhåll.
– Jag har ingenting att skylla på, jag hade helt enkelt inte den där dagen som behövs, jag tycker att banan och allt annat var perfekt. Jag hade fullt upp med mitt eget lopp och hade inte koll på där framme även om de tydligen var näta, fortsätter Ekvall som nu för andra gången sprang halvmaran under 1.03 och var endast 25 sekunder från sitt eget svenska rekord från 2014. 

Även om Ekvall var så nära kunde han alltså inte riktigt uppfatta Geoffrey Kamworor fantastiska avslutning. Med ett lätt ansiktsutryck och sin lite vevande höga armföring drämde kenyanen in avslutande 15-20 km på 13.01. (Jämför det svenska rekordet på 5000 meter bana som är 13.18!). Den 25-åriga kenyanen gjode milen mellan 20 och 20 km på 27:46 vilket också skvallrar lite om att farten i början inte var den högsta.

I damernas lopp var det däremot hårdkörning från början.  Joyciline Jepkosgei som satte världsrekord på banan i Valencia i ett mixat lopp på banan i Valencia i höstas med tiden 1:04:51 styrde farten första delen av loppen men fick oväntat motstånd av etiopiskan Gudeta Kebeda och landsmanninnan Pauline Kamulu på andra halvan. Etiopiskan Kebede kunde bäst hålla ihop löpningen och klarade också världsrekordet som numera noteras också i lopp enbart för kvinnor. Gudeta Kebedas 1.06.11 är en förbättring av Lornah Kiplagats tidigare rekord med 14 sekunder.

Geoffrey Kamworor med ett leende på läpparna efter halvmaratonhistoriens grymmaste avslutning.
Gudeta Kebeda – ny världsmsätare och världsrekordhållare.