Elov och Frida toppar i VM 100 km

Elov Olsson och Frida Södermark, bästa svenskar i VM 100 km 2016.

Regerande världsmästaren Jonas Buud från Mora tvingades bryta VM 100 km efter 42 km och vid 72 km fick även IF Götas Andre Rangelind kliva av. Tungt för det svenska laget men när både Elov Olsson och Frida Södermark sprang bättre än någonsin blev det ändå en bra dag på den knixiga banan i spanska Los Alcazares.

Länge såg det ut som Rånäs Fritjof Fagerlund skulle bli bäste svensk på herrsidan, men efter en riktigt stark och snabb slut-mil blev det Ockelbos Elov Olsson som kom först i mål av svenskarna på 11:e plats med personbästatiden 6.44.24. Fritjof kom i mål en dryg minut senare på 6.45.27, vilket gav en 14:e plats. Ny världsmästare på herrsidan är Japanen Hideaki Yamauchi som imponerade med tiden 6:18:23 på den knixiga banan i spanska Los Alcazares.

På damsidan hade båda svenska tjejerna starka trender på andra halvan av loppet och plockade placeringar. Bäst gick Tjalves Frida Södermark, som med sin 10:e plats i VM loppet blev bäste svensk. Med personbästatiden 7:51:22 var Frida runt 17 minuter efter Kirsten Bell från Australien som tog VM titeln på 7:34:25. Ekerös Runners Sophia Sundberg kom i mål runt 19 minuter efter Frida på 8.10.31 vilket gav en 17:e plats.
Marathon.se:s Anders Szalkai fick en ett kort snack med 100 km VM debutanten Elov Olsson några timmar efter loppet.

Stort grattis Elov till en fantastiskt 100 km VM debut, hur känns det i kroppen nu timmarna efter loppet?
– Tack, kroppen känns förvånansvärt bra faktiskt. Jag känner mig skapligt mjuk och jag kan gå helt ok. Så jag är inte överdrivet stel, utan bara lite blåsor på fötterna som man kan få men annars är det bra. Jag hade lite ont i ett knä under loppet, men det störde inte så mycket och känns ok nu.

Kan du berätta om ditt lopp och dina känslor under loppet?
– Jag hade en tanke att jag skulle gå ut en liten bit under fyra tempo (4.00 min/km, 40 min per mil), 3.57 någonting. Men sen blev det lite snabbare i början när det var en lämplig grupp och ligga i. Så de 4 första milen gick lite för fort kanske. Så jag brydde mig inte om att jag fick släppa lite där efter första maran. Sen låg jag där ett tag, men fick en liten dipp runt 55-70 km. Så där gick det lite långsammare, men jag åt bra under den tiden så krafterna kom tillbaks och jag kunde avsluta sista två varven (sista 2 milen) bra.

Vad var det som du åt som fick dig komma ur dippen och avsluta så starkt?
– Det var egentligen inte så mycket mer än vad jag hade planerat, utan jag körde vidare på planen med 25 cl energidryck och en energigel vid varje 5 km passering. Sen var det även någon saltad banan som gick ner. Så jag höll ett jämnt energiintag under hela loppet.

Hur var känslan när du plockade så många placeringar på slutet av loppet?
– Ja, jag plockade mycket på de två sista varven, framförallt på sista då jag tror jag tog åtta placeringar. Det var riktigt roligt när tempoökning gav resultat.

Nu har du kört ett 24 timmars VM och nu 100 km VM, var ligger din fokus som löpare?
– Jag vill fortfarande springa både och, men just nu känns inte 24 timmars aktuellt utan jag vill jobba med lite mer tempo i loppen. Det känns lite lättare, eller vad jag ska säga, med energi och annat på 100 km jämfört med 24 timmars. 

Det gick ju inte bra bara för dig, utan både Fritjof, Frida och Sophia fick framskjutna placeringar efter riktigt bra lopp, hur ska ni fira detta?
– Jag tror vi kommer hänga lite med lite andra löpare från Norge och USA. Vi får hitta nån lokal bar. Men det blir ingen galen kväll ikväll, utan lite tillbakahållen lär man vara efter ett 100 km lopp.

Marathon.se och Anders Szalkai tackar och ser fram mot kommande ultrainsatser från det svenska ultralandslaget.

Tidigare intervju med Elov: