Långpass tre dagar i rad grund för David

David Nilsson var den ende löparen från Sverige som var uttagen till VM i halvmaraton tidigare i år men tyvärr blev David sjuk precis vid loppet och tvingades bryta efter att ha chansat med en start. Nu gäller det bara att inför söndagens EM-start hålla sig frisk. För enligt rapporterna är formen om än ännu bättre än vid VM även om han tonar ner det själv. Han vann Nordic Challenge på 10000 meter (29.32) som ett lopp i träningen mot EM.

Jag har samma ambitioner som inför VM, att jag ska springa på min snabbaste tid hittills.
David Nilsson

Jag fick rapporter från din träningskompis Fredrik Uhrbom att du körde ett riktigt bra pass på Bosön som sista hårda innan EM. 80 varv på 200 meters inomhusbanan i intervaller och totalt 16 km. Vad säger du, stämmer rapporterna?
– Ja, det var ett var ett hyfsat pass. Jag har inte känt mig så bra efter SM-milen (David blev trea i loppet 15 juni) utan träningen har blivit lite konstig. Jag har knappt kört någon kvalitativ löpning alls utan det har mest blivit långpass, eftersom jag tyckt att jag missat det under en längre period. Då har känslan varit lite sådär, så det var skönt att det kändes bra över 16 km totalt i precis under 3.00 fart.

När du säger att du behövde fler långpass, hur har du lagt upp det?
– Jag körde ett direkt dagen efter SM-milen, sen blev det lugnt i tre dagar innan jag la in tre långpass på tre dagar i rad. Dom låg på lite drygt 30 km, och i något av passen var det hög fart inlagt i långpasset bland annat ett 10000 meters lopp på Stadion på lite drygt 31 minuter.
– Jag tyckte det var bra att få in dom här långpassen eftersom det blivit väldigt få pass över 90 minuter tidigare i år.
– Nu har jag dock gjort dom här passen, så sista biten fram mot EM blir det lite mer av standardpass för att lätta upp. Pass som jag är van vid och som brukar funka.

Hur är din form nu jämfört med inför VM?
– Jag har inte riktigt kört lika bra pass nu som då, men jag tror ändå inte formen är så mycket sämre nu. Från början har jag inte tänkt så mycket på EM halvmaran, utan besvikelsen var stor efter att jag bröt i VM och sen visste jag inte riktigt hur jag skulle se på sommarsäsongen. Men sen har EM växt och nu är jag riktigt sugen på halvmaran i EM, och jag har samma ambitioner som inför VM, att jag ska  springa på min snabbaste tid hittills.

Du har förmånen att ha med dig din bror Marcus Nilsson, som kör tiokampen. Kommer du kolla på hans tävlingar live på plats?
– Ja det kommer jag göra. Jag åker ner med truppen redan en vecka innan mitt lopp så både att jag kommer dit tidigt och att kolla friidrott blir ett bra sätt att lätta upp träningen. Jag tror jag kommer kolla ganska mycket på onsdag och torsdagstävlingarna och eventuellt finalpasset på fredagen. Marcus tävlar ju tidigt i veckan så det passar bra. Men sen på lördag, dagen innan halvmaran, kommer jag nog att tänka på mitt lopp. 

Vad kommer du köra för pass på plats i Amsterdam?
– All överfartsträning är gjord här hemma, så det blir underhållande och men ett pass i början av veckan, troligen tisdag med kanske runt 8 km tänkt halvmarafart. På torsdagen innan loppet kör jag något liknande men i snäppet lugnare än halvmarafart. Bara hitta flytet. Men passen är inte spikade utan jag är flexibel i upplägg utifrån vad jag kan få sällskap på.

Marathon.se tackar för intervjun och önskar David lycka till på EM loppet.

På plats i Amsterdam: David och Marcus Nilsson

Mer om EM i halvmaraton 2016