Musse redo för ett nytt mästerskap

Mustafa Mohamed slog igenom som hinderlöpare i OS 2004. Tolv år senare är han ankare i det svenska herrlaget som har chans på medalj i EM i halvmaraton som avgörs söndagen 10 juli. Musse är en av Sveriges främsta löpare genom tiderna och han har de senaste åren fokuserat på maraton. ASICS Stockholm Marathon var vårens stora mål och där tog ”Musse” hem SM guldet. Efter maran har han riktat om träningen och kört mer fart inför EM.

Jag tycker formen börjat komma och jag vill göra ett maxlopp
Mustafa Mohamed

Hur har återhämtningen efter ASICS Stockholm Marathon gått?
– Den har gått bra. Bättre än tidigare tycker jag. Jag tog det riktigt lugnt en vecka, med helvila först i tre dagar och sedan lätt träning. Veckan därpå ökade jag upp till runt 9 mil totalt på veckan men med lite lugnare träning. Sen efter det satte jag igång med mer kvalitativ träning.

Vad har du fokuserat på sen du körde igång de tuffare passen igen?
– Jag har helt klart fokuserat på farten, som jag faktiskt började jobba med redan innan Stockholm Marathon. Jag kände att det är det som saknats och jag kommer jobba vidare med det även efter EM.

Hur gör du när du kör mer fart fokuserat?
– Ett typiskt pass, som jag körde med lite knappt två veckor kvar till EM var ett banpass där jag sprang 600-400-200 meters intervaller där jag upprepade den serien 6 gånger. Andra pass kan vara 10x400 meter. Så många pass där jag jobbar med sträckor kortare än 1000 meter så jag verkligen kan jobba med farten.

Vilken vila har du när du kör fartpassen, joggar du eller tar du stående vila?
– Jag tar nästan alltid 200 meters joggvila. Det tycker jag funkar bra för mig.

Vad har du för målbild och taktik i loppet?
– Jag vill ju göra ett bra lopp. Jag tycker formen börjat komma och jag vill göra ett maxlopp. Jag har dock ingen koll på hur motståndet ser ut, men jag förmodar att det blir ett bra fält med flera OS-maratonlöpare som ser detta som ett perfekt lopp inför OS. Sen dom som missat kvala in till OS ser det här som sommarens stora mål.
– Eftersom det är mästerskap är det ju placeringar som gäller men visst skulle jag vilja ha en bra tid också.

Det är en lagtävling i loppet, är det något du tänker på?
– Skulle det vara så att vi hamnar tillsammans i loppet kommer vi säkert hjälpa varandra. Men jag tror ändå man måste utgå från sig själv och jobba på att få ut den på bästa sätt.
Får alla löparna i vårt lag ut det kommer det bli bra.

Marathon.se tackar för intervjun och önskar Musse lycka till på EM loppet.

Mer om EM i halvmaraton 2016