Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Mästerligt löpt av Baldini

OS-mästaren Stefan Baldini blev utmanad av olika löpare från första kilometern till den sista. De många rycken kunde dock inte knäcka Baldini som till slut vann söndagens maratonlopp i Göteborg med tiden 2.11.32.
- Loppet blev nästan som ett intervallpass, tyckte den detroniserade europamästaren Janne Holmén som dock var nöjd med sin sjunde plats och tiden 2.13.10.

Finländaren Holmén gjorde ett starkt lopp och hade tätkontakt fortfarande vid 30 kilometer. Men det var då som Stefano Baldini och schweizaren Viktor Röthlin tilsammans gjorde det avgörande rycket. Med 15.15 mellan 30 och 35 kilometer blev det en ordentlig lucka till förföljarna.

Viktor Rötlin hade fram till dess sett mycket stark ut. Schweizaren var en av de löpare som sett till att det blev eett ryckigt lopp:
- Jag ville inte att det skulle bli ett långsamt taktiklopp utan drog upp farten för att skilja agnarna från vetet, förklarade Viktor Rötlin som 2004 spang maran på 2.09.56.

Rötlins tyckte själv att hans taktik höll och Stefan Baldini var pressad med bara fem kilometer kvar till målet på Nya Ullevi.
– Jag fick lite krampkänning efter 35 kilometer och fick dra ner på farten men vid 40 kilometer kändes det bra igen.

Stefan Baldini ökade farten och tog sin femte mästerskapsmedalj, vann sitt andra EM guld i maraton.
Schweizaren Viktor Rötlin var inte allt för besviken efteråt:
- Jag kunde helt enkelt inte hänga med Stefano, sade Rötlin. Han var för stark för mig. Jag förlorade inte ett guld utan jag vann ett silver och det känns underbart.

Stefano Baldini tog nu sin femte mästerksapsmedalj. Han vann OS-maran 2004 och EM 1998 och har dessutom två VM brons. Den som vill titta närmare på medaljerna kan se dem i Baldinis sportaffär i “Baldini Fun Runners” i S.Ilario d'Enza någon mil utanför Parma i norra Italien.

Även i lagtävlingen o Europacupen blev det Italiensk seger. Francesco Ingargiola och Danilo Goffi fullbordade den italienska dagen genom att bli femma och elva.

De spanska löparna utmanade tidigt i loppet italienarna och stora delar av loppet men det tuffa tempot knäckte både José Manuel Martínez och José Ríos som bröt. Den fjärde spanjoren Kamel Ziani tröttnade också och blev 30:e man.
Trots att Julio Rey kunde ta tredjeplatsen blev det ingen placering i lagtävlingen för Spanien eftersom tre löpare räknas.