David tävlar sig till sitt livs form

David Nilsson sprag på 2.27.00 i ASICS Stockholm Marathon, vilket gav honom en andraplats på SM, en elfteplats totalt i loppet och en EM-biljet. Foto: DECA text och bild

Han tog sista platsen i det svenska maratonlaget i EM med ett bra lopp i ASICS Stockholm Marathon. I fredags blev han fyra på 10000 meter i SM och satte nytt personbästa med 29.50. I vår intervjuserie med de svenska EM-maratonlöparna berättar David Nilsson, Högby IF, om sin uppladdning och hur han hittat formen i sommar.

Eftersom jag inte sprang så bra i våras och ligger tidsmässigt efter de andra svenskarna i kvaltid vill jag gärna bevisa att jag kan prestera lika bra eller helst bättre än de andra i laget.

David Nilsson från Högby kvalade in till EM loppet genom ett bra lopp i årets ASICS Stockholm Marathon. Efter det har han som ett led i sin satsning mot EM-maran tävlat flitigt i sommar. Marathon.se fick en intervju med David efter hans personbästalopp på SM på 10000 meter i Umeå där han med sina 29.50 kom på en meriterande fjärde plats.

Grattis till ett bra lopp på SM på 10000 meter, hur kändes loppet där?

– Ja, tack. Det var personbästa med 28 sekunder och första gången under 30 på milen på bana så det är jag nöjd med. Känslan var positiv, och faktiskt så pass bra att de annars ofta tuffa 7-8:e kilometrarna kändes bekväma. Sen var det kul och ett bra kvitto att kunna avsluta sista kilometern på 2.50 min/km.

Hur gör du vidare med laddningen inför EM?

– Jag kommer vara med på förbundets Precamp ute i Täby som börjar på torsdag den här veckan. Sen åker jag ner på lördag med truppen till EM så jag hoppas kunna köra ett långpass där på maratonbanan med en vecka kvar till EM-loppet. (Herrarnas EM-mara går söndag 17/8)

Om man tittar tillbaks så hade du tidigt sikte mot EM, men fick inte till något kvallopp under våren utan fick klartecken först vid Asics Stockholm Marathon. Har du analyserat vad det var som gjorde att det inte riktigt funkade tidigare under året?

– Jag tror jag kollade lite för mycket på innehållet i träningsdagboken istället för att lyssna på kroppen. Jag försökte få in mycket träning och många mil och det höll ganska bra till mitten av mars. Jag kunde springa ganska bra trots att jag var sliten eftersom jag var vältränad, men sen kom en förkylning och när väl den släppt ville kroppen inte riktigt komma igång igen. Det var som att kroppen sa till mig att jag behövde fortsätta vila. Sen kom även en skadekänning innan Boston Marathon i april som jag hade satt upp som mitt lopp för att fixa kvalet till EM. Så där tvingades jag bryta och trots att jag klev av var återhämtningen inte den bästa efter. Sen sprang jag ganska direkt ett nytt lopp, i Vancouver, där jag tänkte gjort kvaltiden men kroppen funkade inte riktigt hundra.

Hur kunde du vända på det till Stockholm?

– Det vände nog inte riktigt förrän i Stockholm. Jag gick in i loppet med ganska dålig träning, men kom ur loppet med en stärkt känsla och med känslan att kroppen funkade igen.
Redan 10 dagar efter Stockholm kunde jag flyta på med ett bra långpass på 3,5 mil, och det var kul att springa igen.
v
Utifrån vad jag har sett i sommar verkar det verkligen vänt efter Stockholm, hur har din löpsommar sett ut hittills?
– Jag det har känts bra. Jag har fått in ett långpass nästan varje vecka, men det har inte blivit några långa trösklar utan istället en del kortare tävlingslopp som flutit på bra. Farten på långpassen har varit hyfsad, på runt 3.50-4.00 min/km så jag hoppas det kompenserar att det inte blivit några långa trösklar.

Hur har du gjort med mängden och distansen?

– I efterdyningen av inledningen på året med mycket mängd har jag nog kommit fram till att jag inte är löpartypen som behöver så mycket mängd. Det räcker med 15-mila-veckor för att jag ska känna mig vältränad och istället mer fokuserad på fart, kvalitet och variation.
– Så jag har tagit bort de mellanlånga distanspassen på runt timmen, och det ger mer utrymme till variation och ger mig möjlighet att få de flesta passen att stimulerar kroppen på ett nytt sätt.
– Så nu kör jag kortare distanspass på runt 40 minuter efter och inför tävlingar när jag behöver hålla igång benen och sen kör jag 80-90 minuter istället på de andra distanspassen som jag kör.

Sista långpasset skulle du eventuellt köra på maratonbanan, har du kollat in och tränat något speciellt inför just den banprofilen som kommer möta er i EM-loppet?

– Jag brukar vara bra i backar, men just nu känner jag mig inte alls stark i backar. Så fort det gått uppför har jag tappat lite i steget, men jag hoppas det kommer fram till EM. Jag har kört lite ute på Lidingö, men det har inte riktigt svarat än.

Vad har du för ambitioner i EM loppet?

– Eftersom jag inte sprang så bra i våras och ligger tidsmässigt efter de andra svenskarna i kvaltid vill jag gärna bevisa att jag kan prestera lika bra eller helst bättre än de andra i laget. Så ambitionen är att vara en av de tre svenska löparna som bidrar till den svenska placeringen i lagtävlingen på EM.

När du kommer till dagarna innan loppet, gör du någon speciell laddning?

– Jag börjar fastna lite för röbetsjuice, så det kommer jag nog köra. I övrigt så äter jag lite extra dagarna innan loppet och sen näst sista veckan kommer jag äta lite mindre kolhydrater för att verkligen komma i form kroppsligt.

Marathon.se tackar för intervjun och önskar stort lycka till på EM loppet i Zürich.

Mer om EM i maraton 2014