Herrarnas EM-mara blev en grym historia

Herrarnas maratonlopp i EM i Zürich blev en grym historia. En tredjedel bröt - och många fler ville egentligen helst kliva av.
– Det var en fruktansvärt jobbig slutmil, säger Mustafa Mohamed, bäste svensk på 25:e plats i mål.
Framme i täten blev det också ett mycket dramatiskt avgörande när loppets dominant polacken Michael Chabowski tvingads stanna och bryta med magsmärtor med endast några kilometer kvar.

Chabowski hade en dryg minuts ledning vid 25 kilometer men hade tydliga smärtor i magtrakten, men höll ändå ledningen in på det sista av de fyra varven milslånga varven. Italienaren Daniele Meucci utnyttjade situationen och vid 35 kilometer passerade han polacken.
– Vi italienare har en maratontradition att förvalta, sade italienaren i segerintervjun. Jag var trött hela sista varvet, men min coach sade vid 35 kilometer att det såg bra ut och då förstod jag att jag skulle kunna vinna loppet.
Meucci sprang bara sitt fjärde maratonlopp och segertiden 2.11.08 är också personbästa.

Den tunga banan och en stekande sol från klarblå himmel gav svåra förutsättningar för löparna. Mustafa Mohamed som för ett år sedan sprang ett tufft värmelopp i VM tappade nu sin vattenflaska vid den första vätskestationen efter fem kilometer.
– Jag tappade vattenflaskan och fick springa tillbaka och ta den, berättar Mustafa Mohamed.
– Det var fel beslut, jag skulle ha skitit i den och fortsatt bara. Jag tappade klungan och sedan tappade jag ytterligare uppför. Sedan sprang jag ikapp nerför lite för hårt.

Maratonlöpning handlar om att exakt disponera sina krafter, en tidig rush eller farthöjning kan kosta mycket senare i loppet.
– Jag vick kramp på slutet och det var svårt att trycka på, säger Mustafa Mohamed.
Första halvan på 1.05.35 och andra på 1.13.54 säger en del om hur tufft det blev.
I samband med EM avgörs också Euruopacupen i maratonlöpnig. Tre löpares tider räknas och som ankare i laget fullföljde Musse loppet på 2.19.29.

Fem andra svenska löpare stod på startlinjen, och det var väl att man mönstrade fullt manskap:
• Svenske mästaren Daniel Woldu kollapsade efter halva loppet efter att ha hängt med bra i början av loppet. Han fick läkarvård i målområdet och kunder efter några timmar återvända tillsammans med landslagets läkare till hotellet.
• David Nilsson som de senaste veckorna haft känning av hälsporre fick nu rejält ont i den omtalade tusen meter långa nedförsbacken. På tredje varvet vågade han inte ens pröva att springa nedför backen.
• Patrik Engström fick också problem i den hårda nedförsbacken, en höftböjare krampade och vid varvningen ut på det sista varvet gick det inte att springa längre.

Kvar i laget var Fredrik Johansson och Emil Lerdahl.
– Jag fick stora problem med håll sista tolv kilometerna, lagtävlngen var det enda som motiverade mig sista varvet, sade Emil Lerdahl som blev 47:a med tiden 2.27.17.

Emil hade tidigare under loppet sprungit tillsammans med Fredrik Johansson som med två jämna halvor. 1.11.25 och 1.11.45 gav 2.23.10 i mål.
– Det var ett kanonbra lopp, jag är jättenöjd, säger Fredrik där han sitter på en parkbänk och begrundar loppet tillsammans med Mustafa och Emil.
I lagtävlingen om Europacupen blev herrlaget nia, samma placering som tjejerna hade på lördagen.