Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Få löpare kan mäta sig med Hugh Jones

Britten Hugh Jones höll banrekordet i ASICS Stockholm Marathon i 33 år. I dagarna var den före detta elitlöparen på besök för att kontrollmäta årets bana, samt nästa års nya och fortfarande hemliga bansträckning. Hugh Jones är en av världens mest erfarna banmätare och har kontrollmätt både VM- och OS-banor. Vi tog oss ett snack med den rutinerade maratonlöparen från England som vunnit i Stockholm två gånger.

1983 vann Hugh Jones är han sprang in på 2.11.37 inför ett fullsatt Stockholm Stadion.
Stockholm hamnar högt på min lista.
Hugh Jones om de bästa maratonloppen.

Hugh Jones har en gedigen idrottskarriär att blicka tillbaka på. År 1982 blev han den första engelsmannen att vinna London Marathon på tiden 2:09:24, hans snabbaste mara någonsin. Året efter segrade han även i Stockholm Marathon vilket blev den första av två vinster i loppet. Han vann även 1992, men hans första tid på 2.11.37 höll sig som banrekord fram till 2016 när Stanley Kipchirchir Koech från Kenya slog tiden.

Hugh Jones är tacksam över att hans liv som elitlöpare gjort att han fått möjlighet att tävla på, och utforska, många intressanta platser. Att han har fått se och uppleva mycket som löpare. Just Stockholm hade Hugh besökt redan innan han var här och sprang 1983. Men på frågan om vilka sevärdheter han sett svarar han att det mest intressanta bara är att promenera omkring. Och när han har sprungit ASICS Stockholm Marathon har han sett alla intressanta platser längst med banans väg.

Vad är så speciellt med ASICS Stockholm Marathon?
– För mig är det speciellt för att jag har vunnit det två gånger. Dessutom är det speciellt med vad loppet erbjuder, den vackra och vänliga atmosfären och inte minst den utmanande banan, den är tuff och passade mig bra som löpare.

Är det några särskilda delar av banan som du gillar?
– Självklart målgången på den olympiska Stadion! Men jag gillar också Västerbron med efterföljande Norr Mälarstrand och även Djurgården på det andra varvet. Utmanande delar av banan där jag har kunnat få fördelar mot mina konkurrenter när jag har sprungit.

Förra året slogs ditt 33 år långa rekord på ASICS Stockholm Marathon. Hur kändes det?
– Det kom inte som någon överraskning, jag visste att rekordet inte skulle stå sig i all oändlighet. Och jag höll rekordet mycket längre än väntat, så det är bara roligt.

Vilket är din favoritmara?
– Stockholm hamnar högt på min lista, men min favorit är ändå Sahara Marathon. Vi startade i öknen tidigt på morgonen när det fortfarande var kallt ute, men så fort solen gick upp blev det extremt varmt. Det var en stor kontrast mot Stockholm med all sin grönska och närhet till vatten.

Springer du fortfarande?
– För några år sedan var jag med om en bilolycka , jah kan fortfarande springa, men jag springer annorlunda. Jag är inte längre elitlöpare, men jag springer gärna när jag känner för det. Men inte långt nu håller jag mig till kortare rundor och springer för min egen hälsa.

Har du några bra råd till den som springer sitt allra första ASICS Stockholm Marathon?
– Mitt generella råd till alla, oavsett vad det är för maraton, är att ta det lugnt i starten. Och särskilt i Stockholm som har en utmanande bana är det viktigt att ta det långsamt första kilometrarna, ladda mentalt och sedan vara redo fysiskt när de tuffare utmaningarna under loppet kommer. 

Hugh Jones tillbaka i Stockholm. Den här gången för att kontrollmäta så att ASICS Stockholm Marathon verkligen är 42195 meter.