Farah får 7,5 miljoner för halvt lopp

Britten Mo Farah kommer att debutera på maratondistansen under 2014, men kommer att springa halva London Marathon 2013.

Den populäre brittiske OS-mästaren Mo Farah får motsvarande 7,5 miljoner kronor för att springa halva London Marathon i april.
– Det här verkar märkligt. säger Paula Radcliffe i en kommentar och får medhåll av andra före detta brittiska löparstjärnor.

Det handlar inte bara om att springa marathon, det är allt annat också - kolhydratladda, uppladdningen på morgonen och att ta sig till start. Det kommer att bli bra träning för mig att se hur allting går till.

Paula Radcliffe är en av många som ställer sig undrande till den märkliga överenskommelsen att betala Mo Farah för att springa bara halva loppet. Radcliffe som satte världsrekord på maraton i London 2003 tror att Mo Farah kan göra världstider på maraton, men förstår inte varför Mo Farah väljer att springa ett halvt lopp.

– Det är inte något som jag skulle ha gjort, säger Radcliffe i en intervju med BBC. Antingen så springer man ett bra halvmaraton någonstans eller så tar man utmaningen och springer hela distansen. För mig gäller att man ställer upp i London Marathon när man är redo att springa för fullt. Men alla har sina egna skäl.
Radcliffe syftar kanske på den rekordstora summan Mo Farah får i apperance money. Farah får 750000 pund (cirka 7,5 miljoner kr) pengar för att starta.

Vill förebereda sig väl
Mo Farah som är uppvuxen i London har en annan syn på saken och hur han ska ta sig från 5000 och 10000 meter till de längre distanserna.
– Det blir perfekt träning, säger Mo Farah till The Guardian. Ju mer man förbereder sig, desto större möjligheter är det att man gör rätt. Det handlar inte bara om att springa marathon, det är allt annat också - kolhydratladda, uppladdningen på morgonen och att ta sig till start. Det kommer att bli bra träning för mig att se hur allting går till.

Britten Mo Farah vann både 5000 och 10000 meter i OS 2012. Klara för start i London Marathon är också världsrekordhållaren Patrick Makau, olympiske mästare Stephen Kiprotich, världsmästare Abel Kirui och fjolårssegraren Wilson Kipsang.

På frågan om Mo Farah kan känna sig frestad av att ändå springa hela loppet om det känns bra svarar han:
– Inte en chans, min plan är att springa halva loppet och få en bra erfarenhet för 2014 års lopp.
För det är en del av årets deal med London Marathon att Mo Farah ska springa hela loppet 2014. Efter ett 3000 meterslopp på 7.42 inomhus i helgen så kommer att Mo Farah att springa halvmarathon på riktigt när han på söndag tävlar i Rock’n’ roll Marathon i New Orleans. Mo Farah har testat distansen och hade 1.00.23 när han vann New York City Half Marathon 2011.