Färgpulver kan vara hälsorisk för löpare

Färgsprakande och festliga. De senaste årens olika Color-lopp har snabbt blivit populära över världen. Men det finns också kritik mot loppen. De som springer utsätts för halter av farliga partiklar som är flera gånger över de uppsatta gränsvärdena. Det visar en analys som arbetsmiljömedicin i Örebro har gjort efter Color Me Rad som genomförts i Örebro.

Kritiken mot de farliga ämnena som sprids över löparna i samband med färgloppen har funnits lika länge som loppen. Den svenska arrangören av Color Me Rad är väl medveten om debatten men avfärdar att det skulle kunna vara hälsofarliga ämnen som sprids.
– Ni kanske sitter och funderar över om det finns farliga ämnen i färgen? Nix! Färgen är helt fri från gifter, den är gjord på helt naturligt majsmjöl, skriver arrangören på sin hemsida.

Riktigt är att det är färgat majsmjöl som sprids, men analyser av de färgade majsmjölen som används i liknande lopp som Color Vibe, Color Blaze, and Color Marathon visar att de alla innehåller aluminum, arsenik, barium, kadmium, krom, bly, selen och silver.

Arbetsmiljömedicin i Örebro och Umeå mätte partikelhalterna i under Color Me Rad i Örebro förra året, och nu visar alltså resultaten att partikelhalterna var flera gånger högre än Arbetsmiljöverkets gränsvärden.
– Att andas in partiklar är alltid dåligt för hälsan, och kan leda till lungsjukdomar, säger Katja Hagström, som är yrkes- och miljöhygieniker i Örebro till SR Örebro.
Särkilt känsliga personer kan ha anledning att se upp för partiklarna. Till exempel astmapatienter. Även funktionärer vid färglopp som utsätts för fler partiklar kan vara extra utsatta.
Men det behövs fler riskbedömningar för att vara på det klara över om färgloppen utsätter människor för hälsorisker eller inte.