Mobilisering pågår

Mobilisering pågår. Förråd fylls, utrustning provas och det görs klart till kamp.
- Så här mycket kraft har inte släppts lös i Åredalen sedan 1718, säger karolinerexperten Joachim Nässil.

- Det var just i den här tiden 1718 som den svenska armén mobilserade under sommaren 1718, berättar Joachim Nässil. Totalt var det 13 olika svenska regementen som tågade genom Åredalen för att komma fram till Duved skans i början på augusti.
På fredagen kommer drygt 700 löpare att ta sig över fjället fram till just Duved där första dagens mål för F.E.M. 30 och F.E.M. 50. Det ser ut som en tanke, men är inte planerat. Noga planerat är däremot den karolinerritt som startar samtidigt. Klockan 04:45 ska truppen vara uppsutten för inspektion och korum. Det 20-tal entusiaster hyllar karolinernas minne genom att under fyra dagar rida från Vången 20 mil till Duved.
Det är alltså inte otroligt att F.E.M.-löparna kommer att få se karoliner på fjället under helgen.
Den som minns något av den svenska historien kommer kanske ihåg att karolinernas historia i Jämtland är märkt av den stora tragedin när flera tusen soldater frös ihjäl på fjället i reträtten från Norge strax efter nyåret 1719.
- Usch ja! Det är ingenting som vi firar, säger Joachim Nässil.
Istället är det alltså det sista svenska anfallskriget som firas. Karl XIIs plan var att under ledning av generallöjtnant Carl Gustav Armfeldts besätta Tröndelagen och framför allt Trondheim. Till sin hjälp hade Armfeldt en armé
bestående av 10 000 soldater, 7 000 hästar och 2 500 nötkreatur som vandrande proviant. Imponerande siffror till och med dagens F.E.M.-perspektiv.
Läs gärna mer om Karolinerritten på www.karoliner.nu

Mer om FEM2003