På väg mot det okända

Det ser idylliskt ut. Solen smiter förbi Mörvikshummeln och fastän klockan bara är sju på morgonen värmer den skönt. Men det är nu äventyret börjar. Drygt 120 lag i FEM 70 är först ut av löparna - men ingen av dem vet riktigt vart. Fastän det är två timmar kvar till start vet ingen än var starten är eller hur banan går.

Den hemliga startplatsen och den fram till starten hemliga banan är en nyhet i FEM 70. FEM 30 och 50 har redan fått sina kartor med banan inritad och har kunnat tillbringa natten med att lägga upp vägval och taktik.
FEM 70 löparna vet ingenting om vad som väntar. Eller i alla fall inte så mycket. Möjligen att det kommer att bli tufft. Ryktena går i kön till bussen starten.
- Vi hörde att det skulle bli kortare än förra året, säger Tomas Sundström som springer i par med Jan-Erik Östling.
För Thomas och Jan-Erik har det varit en tidig morgon. Klockan fem ringde mobilen. Sedan frukost - gröt, massor av havregrynsgröt är energi för FEM-löpare.
- Vi hoppas på att komma i mitten men tidsmässigt kanske vi kan vässa målet att springa under 16 timmar.
Banan är precis som ryktet säger kortare i år än förra året då segrarlagen hade tio timmars löptid över de två dagarna.
- Hade det varit en löpartävling så hade man kunnat säga hur lång tid det kommer att ta för löparna, säger banchefen Krister Caarp. Även i en orienteringstävling kan man ganska väl beräkna löptiden. Men det här är Fjällräven Extreme Marathon - det går inte att förutsäga hur tufft det kommer att bli.
- Det kommer bli mycket tuff löpning i genom skogspartier och myrar, fortsätter Caarp. Uppe på fjället är det torrt och inte så lätt att hitta vatten. I den här värmen kommer det att bli avgörande att dricka ordentligt under hela loppet.

Mer om FEM2003