Revansch ekar mellan fjälltopparna

De flesta deltar för äventyret, för att testa sina gränser, för att vara med i tävlingen som så många pratar om. För Oskar Svärd och Bertil Nordkvist ekar ordet r-e-v-an-s-c-h mellan fjälltopparna. Bäva må konkurrenterna ? som bara kan hoppas på att favoritparet i kungaklassen FEM 70 slarvar med att dricka under loppet.
? Glöm det! Det misstaget gör vi inte igen, säger Oskar Svärd.

Vi minns dramatiken i 2002 års FEM 70. Efter tre timmars löpning första dagen ledde paret Svärd/Nordkvist. Men sedan hände det som avgjorde tävlingen. Oskar Svärd klappade igenom fullständigt.
- Jag gick fullständigt i väggen och vi satt på en myr i en halvtimme. Bertil fick ta min ryggsäck fram till nattlägret. Jag var totalt slut, minns Oskar Svärd.
Andra dagen piggade Oskar på sig och till slut blev han och Bertil trea.
Sedan dess har det verkligen flytit på för både Oskar och Bertil. I vintras vann Oskar Vasaloppet - den här gången efter en iskall taktisk körning. Men även Bertil har haft sin bästa säsong någonsin i sin huvudgren. I vintras fick han äntligen till det och kammade hem guld i EM i skidorientering.
Formen är alltså på topp, och Oskar Svärd tänker inte göra några misstag i år.
- Jag gjorde mitt sista träningspass nu på onsdagsförmidagen. Nu blir det vila och kolhydratladdning fram till starten på fredag.
- Det känns otroligt inspirerande med så många lag som jagar - och nyheten att man får kartan och bansträckningen först i startögonblicket tror jag gynnas oss orienterare, säger Oskar Svärd.
För även om Oskar för de flesta är känd som skidåkare är han också orienterare på elitnivå med placeringar på topp tio i SM bland annat. Så vägval lär heller inte bli det som kan hindra Svärd och Nordkvist från att vinna FEMs kungaklass.
Någon gång på lördag eftermiddag får vi se om det håller hela vägen i mål för favoriterna. På vägen över fjällen fram till målet på torget i Åre kan dock mycket hända.

Mer om FEM2003