Finländska satte världsrekord i maraton

Finländskan Laura Manninen satte i söndags nytt världsrekord i maratonlöpning inomhus. Efter 210 varv och 195 meter i den klassiska inomhusarenan The Armour på Manhattan i New York klockades Manninen för 2.42.30.
Okej, nu kanske inte maratonlöpning inomhus är särskilt vanligt förekommande men medge att den 43-åriga finländskans tid är bra. Belöningen var också stor: totalt 6000 dollar, motsvarande drygt 50000 kronor för segern i NYC Indoor Marathon.

Laura Manninen började springa för tio år sedan och har efter fyllda fyrtio tagit plats i finska landslaget. Resultaten har hela tiden förbättrats och 2016 kvalade hon in till EM i halvmaraton, blev finsk mästare i maraton och bättrade på sitt persobästa i maraton till 2.41.08 när hon var 15:e tjej i New York Marathon i november 2016. I det loppet sprang hon de båda halvorna nästan helt jämnt, det skiljde bara några sekunder. Den jämna farten kanske kommer från löpbandsträningen hemma i garaget i Esbo. 
– Det är behändigt, eftersom jag gör så långa arbetsdagar vill jag inte göra någon onödig träning, utan använder all min tid effektivt. Jag stiger upp tidigare varje morgon och tränar en timme före arbetet, berättade hon i en intervju inför EM i Amsterdam med Huvudstadsbladet. 

I söndagens rekordlopp hade Manninen återigen nytta av sin jämna fart. Amerikanskan Kate Pallardy tog täten direkt och hade som mest ett varvs ledning och höll den i 170 varv innan maskinen Manninen kom ifatt och passerade. 
– När det var  20 varv kvar började folk att ropa  ‘You will do it.’ men jag tänkte inte så mycket på rekordet utan körde på i min fart, sade Manninen efter loppet. 
Laura Manninens rekord är en förbättring av det tidigare rekordet med drygt två minuter (Allie Kieffer, 2.44.44).

Det är New York Road Runners Club som har tagit initiativet till NYC indoor Marathon. Klubben arrangerar även New York Marathon, världens största maratonlopp. Tanken är att inomhusmaran  i den klassiska arenan The Armour på norra Manhattan ska bli årligen återkommande. Även på den manliga sidan noterades världsrekord. Amerikanen Christopher Zablocki vann loppet på 2.21.48 och fick liksom Manninen 1000 dollar för segern och 5000 för världsrekordet.

Maratonrekorden på bana inomhus ligger långt ifrån utomhusrekorden på 2:02:57 för män och 2:15:25 för kvinnor, men det är heller inte så många som försökt sig på att springa 211 varv på en 200 metersbana,