Fjärde segern för Sandell

Annemari Sandell från Finland var som väntat överlägset starkast i damklassen när den 34:e upplagan av Lidingöloppet avgjordes i strålande höstväder. Sandell noterade 53.52 när hon nu tog sin fjärde seger i världens största terränglopp.

Tiden säger inte så mycket eftersom dambanan ändrats fr.o.m 1998. Banan, som fått en ny startplats, mäter numer 15.6 km och är därmed 400 meter längre än tidigare.
Det betyder att elitlöparna ska dra av c:a 1 minut och 25 sekunder från årets tid för att få en ungefärlig jämförelse med tidigare resultat. Sandells 53.52 på den nya banan skulle alltså motsvara c:a 52.27 på den tidigare banan vilket är åtta sekunder sämre än hennes segertid i fjol. Grete Waitz banrekord på den gamla banan var 51.08.
- Jag sprang inte riktigt för fullt idag. De senaste åren har jag haft hårda uppgörelser med Sara Wedlund, nu gick jag loss tidigt och behövde inte ge hundra procent för att få en klar ledning, berättade Sandell, som saknade sin svenska kombattant.
Bakom Sandell klarade Marie Söderström-Lundberg andraplaceringen på 55.45. Hon har varit årets svenska överraskning på långdistans. Nu svarade den 38-åriga Hässelby-löparen för ytterligare en stark insats:
- Det är svårt att jämföra resultat i olika lopp, men det här måste vara en av mina bästa tävlingar någonsin, förklarade Marie som tidigare i år vunnit bland annat Tjejmilen.
Marie Söderström-Lundberg tog Lidingöloppet som ett formtest inför höstens viktigaste tävling Frankfurt Marathon den 25 oktober. Hon har tränat hårt den senaste veckan och har inte skurit ned på träningen för att få en liten formtopp till Lidingöloppet. Marie Söderström Lundberg låg på fjärde plats i början av loppet, var sedan trea efter fem kilometer och avancerade till andra plats när hon passerade norskan Hilde Hovdenak i den tuffa Abborrbacken efter 10 km.
Hovdenak kom på 13:e plats på 10 000 meter vid EM i somras. I våras vann hon det nordiska mästerskapen på samma distans. Marie Söderström-Lundberg var trea i NM.
Monica Pont från Spanien kom på fjärde plats. Pont har noterat världstiden 2.27.53 på maraton, men klarade nu inte riktigt de tuffa backarna på Lidingö.
Helene Willix, som vann terräng-SM i våras före Marie Söderström-Lundberg, var näst bästa svenska på sjunde plats med 58.14. Midde Hamrin kom på åttonde plats med 58.25. Hässelby segrade i damernas lagtävling för sjätte året i följd.
I herrklassen var det som vanligt stor kenyansk dominans. Isaac Chemobo missade banrekordet med två sekunder i fjol när han hindrades av kranskullan på upploppet. Nu var det aldrig något snack om saken. I det kanske bästa löparvädret i Lidingöloppets historia, och på den torra och snabba banan, sprang den 25-årige kenyanen på 1.33.33 och underskred därmed banrekordet med hela 1.41. Även tvåan Philip Rugut var med sina 1.34.27 under det gamla banrekordet.
Loppets mest meriterade löpare, Douglas Wakiihuri från Kenya, fick nöja sig med 11:e plats. 1987 års världsmästare i maratonlöpning är inte lika stark som i slutet av 80-talet. Årets Stockholm Marathon-vinnare Martin Ojuku resignerade när han insåg att han var borta från toppstriden och från prispengarna. Han bröt
loppet några kilometer från mål.
23-årige Mattias Persson från Spårvägen blev bäste svensk på åttonde plats med 1.40.39. Mattias visade lovande form i våras, men hade otur att bli sjuk lagom till terräng-SM. Nu är han tillbaka i Sverige-toppen.
- Jag hoppas ta en plats i laget till terräng-EM, kommenterade Mattias.
Terräng-EM avgörs i Italien den 15 december.
Andreas Carlborg, också han från Spårvägen, var näst bäste svensk på nionde plats. Spårvägen vann herrarnas lagtävling. Drygt 20 000 löpare deltog i det 34:e Lidingöloppet. Bland dem återfanns sex veteraner som genomfört herranas 30 km varje år sedan premiären 1965. Dessa fick ett speciellt mottagende efter 10 km. Då hade de nämligen genomfört sin 100:e mil i Lidingöloppet.