Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Föll, reste sig och vann VM i halvmaraton

Geoffrey Kamworor försvarade sin titel på halvmaraton från VM i Köpenhamn 2014.

Storbritanniens superstjärna Mo Farah lyckades med en stark slutforcering ta en bronsmedalj när VM i halvmaraton avgjordes på lördagen. Resten av medaljerna i både herr- och damklassen tog kenyanerna hand om under ganska tuffa omständigheter med regn och blåst i Wales huvudstad Cardiff.
Svenske deltagaren David Nilsson, som hade feber på långfredagen, startade men bröt efter tre kilometer.

Trots en synbarligen besvärande blåst och fall i starten kunde Geoffrey Kamworor vinna herrarnas lopp på 59.10. Kenyanen försvarade därmed sin titel från VM i Köpenhamn 2014. Lördagens lopp
– Att falla i starten, resa sig upp, springa ifatt, och i det här vädret springa under timmen är en fantasisk prestation, tyckte Paula Radcliffe som kommenterade loppet i engelska BBC.
Med högt uppskruvat tempo från början drogs fältet tidigt isär. VM i halvmaraton har även en lagtävling och det var uppenbart att Kenyas taktik var att växelvis dra upp tempot i täten för att grilla rivalerna från Etiopien men att också göra loppet svårt för britten Mo Farah som i VM och OS på 5000 och 10000 meter varit oslagbar i spurten.

Taktiken lyckades helt och efter 15 kilometer hade kenyanerna Geoffrey Kamworor och Bedan Muchiri fått en rejäl lucka till jagande etiopier. Mo Farah såg ut att vara helt avhängd, men lyckades arbeta sig upp i motvinden de sista kiloemterna och till slut spurta ifrån Abayneh Ayele, vilket innebar att Etiopien blev helt utan individuella medaljer.

I damernas lopp kopplade tidigt kenyanskorna greppet om loppet. Lite överraskande var det ändå att 22-åriga Peres Jechirchir var starkare än favoriten Cynthia Limo i spurten. Segertiden för Jechirchir blev 1.07.31.

Ende svenske deltagaren, David Nilsson, bröt efter tre kilometer.
– Tyvärr fick David bryta efter tre kilometer, rapporterar Davids klubb Högby IF på sin hemsida:
– David kom till Cardiff dagarna innan och hade dragit på sig en sjukdom, feber och värk i kroppen. Davids feber släppte på tävlingsdagen och David ställde sig på startlinjen. Första 2 kilometerna var okej men efter 3 kilometer kände han att kroppen inte var bra och tog beslutet att bryta.

VM i halvmaraton, herrar:
1) Geoffrey Kamworor, Kenya, 59:10
2) Bedan Muchiri, Kenya, 59:36
3) Mohamed Farah, Storbritannien, 59:59
4) Abayneh Ayele, Etiopien,59:59
5) Tamirat Tola, Etiopien,1:00:06

Damer:
1) Peres Jechirchir, Kenya, 1:07:31
2) Cynthia Limo, Kenya, 1:07:34
3) Mary Ngugi, Kenya, 1:07:54
4) Netsanet Gudeta, Etiopien,, 1:08:01
5) Genet Yalew, Etiopien, 1:08:15