Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Först i Ö till Ö under åtta timmar

– När vi insåg att vi hade en chans att klara åtta timmar glömde vi allt vad kramp och trötthet hette och vi bara körde på hela vägen till mållinjen.
Daniel Hansson var utmattad men överlycklig efter att han tillsammans med lagkompisen Lelle Moberg vunnit 2016 års upplaga av ÖTILLÖ, klassikern inom Swimrun. Med tiden 7:59:04 satte paret också ett nytt rekord på den 75 kilometer långa sträckan mellan Sandhamn och Utö i Stockholms skärgård.

– Vi har jobbat väldigt hårt för det här hela året och vårt absoluta mål i ett par års tid har varit att klara åttatimmarsgränsen, sade Daniel Hansson. Vi hade en väl förberedd plan för loppet och vi klarade att hålla den, både taktiskt och mentalt.
Fler lag än någonsin låg framme i täten i årets upplaga.
– Det var tufft mentalt, vi kände oss pressade hela loppet och Paul [Krochak] och Oscar [Olsson – 2:a] hjälpte till att hålla upp tempot. 
 

Lelle Moberg skriker ut sin lycka efter att tillsammans med Daniel Hansson både vunnit ÖTILLÖ och satt nytt banrekord.

ÖTILLÖ är inte bara en av världens tuffaste endagarstävlingar det är även en emotionell upplevelse för de 120 lag (119 startade) om två som är noggrant handplockade genom meriter och kvallopp (väntelista på över 600 lag).
Loppet startade på måndagsmorgens gryning kl 6.00 i Sandhamn för att fortsätta timme efter timme över och mellan 26 öar.
Att tävla i den naturliga skärgårdsmiljön är unikt. Konceptet är enkelt. Du springer på öarna och hoppar i Östersjön när ön tar slut för att komma till nästa. Att springa på stigar, hala klippor, i skogen, på grus och asfalt och simma i det kalla vattnet i totalt 75 km är en otrolig bedrift även för de allra starkaste lagen. ÖTILLÖ är långt.
Och det är smärtsamt. Som deltagare måste du vara väl förberedd, tävla intelligent, och hitta en takt som tar dig hela vägen till mållinjen på Utö, och klara ”cut off-tiderna” innan mörkret faller.

Att tävla i par är en exklusiv erfarenhet och tillåter deltagarna att bli snabbare om laget lyckas utnyttja sina respektive styrkor på ett intelligent sätt. Kristin Larsson och Annika Eriksson gjorde precis det. Blandningen av Larssons starka löparsteg och Erikssons snabba simning drev dem framåt och snabbare som lag. Kristin Larsson:

– Vi pressade hårt hela vägen. Vi har ett så bra samarbete, jag drar i löpningen och Annika drar i simningen. När vi hörde att de andra damlagen började knappa in, bestämde vi oss för att pressa ännu hårdare.

Eva Nyström, tidigare världsmästare i duathlon långdistans är den snabbaste kvinnan någonsin genom de 75 km som är ÖTILLÖ, och segrade i mixklassen med sin lagpartner Adriel Young (AUS).

– Jag har aldrig deltagit förut och jag har just fått en bebis (i maj). Vi hade inga förväntningar. Vi trodde vi hade en timme kvar när vi kom till Utö, vi visste inte var vi var, så när vi gick i mål kunde jag bara inte tro det var sant!”, sa en väldigt emotionell Eva Nyström efter mål.

Topp 3 resultat, ÖTILLÖ, den 5 september 2016

Herrar:
1) Lelle Moberg (SWE) och Daniel Hansson (SWE), Swedish Armed Forces, 7:59:04
2) Paul Krochak (CAN) och Oscar Olsson (SWE), Team Head Swimming, 8:07:57
3) Fredrik Axegård (SWE) och Alex Flores (SWE), Team Runfast 77, 8:16:49

Mixed
1) Eva Nyström (SWE) och Adriel Young (AUS), Thule Adventure Team 8:49:58
2) Staffan Björklund (SWE) och Marika Wagner (SWE), Apollo Sports/Head Swimming 9:09:52
3) Diane Sadik (SWE) och Rickard Berglund (SWE), Swimrunshop.com, 9:20:14

Dam
1) Kristin Larsson (SWE) och Annika Ericsson (SWE), Addnature, 9:32:03
2) Ulrika Eriksson (SWE) och Helena Sivertsson (SWE), Team Icebug 9:44:41
3) Bibben Nordblom (SWE) och Maja Tesch (SWE) Team Head Swimming, 9:48:01

Komplett resultatlista 2016 Ö till Ö 2016