Fougberg glad för 14:e plats i terräng-EM

Tätt och trångt i damernas åtta kilometer men Charlotta Fougberg håller undan och tar 14:e plats bland de 71 startande.

Tänk er ett lopp med många av de bästa löparna på distanser från 800 meter till maraton. Det är vad det handlar om i EM i terränglöpning.
– Jag är glad och nöjd med resultatet, konstaterade Charlotta Fougberg, som i ett tätt race klarade 14:e plats bland 71 startande i damernas seniorklass på den flacka gräsbanan i Chia på Sardinien.

Hinderspecialisten Charlotta klarade sig bra på den åtta kilometer långa banan som dock passade 10000 meters-specialisterna ännu bättre.
Turkiets Yasemin Can, som vann 10,000 meter och 5000 meter i EM i somras drog tillsammans med landsmaninnan Meryem Akda upp farten och lämnade det överiga fältet. Bakom den kunde Karoline Bjerkeli Grøvdall liksom i terräng-EM 2015 ta bronsmedaljen. Norskan tog också brons på 10000 meter vid EM i Amsterdam i somras.

Turkiet vann dubbelt även i herrklassen, liksom i damernas lopp genom två Kenya-födda löpare. Hinderspecialisten Aras Kaya vann sitt första EM-guld före sommarens EM-guldmedaljör på 10000 meter, Polat Kemboi Arikan.
Spårvägens Olle Walleräng blev 46:a som enda fullföljande svensk, 2:20 efter Aras Kaya i mål. David Nilsson bröt loppet efter sju av de tio kilometerna.

Många svenska topplöpare saknades i seniorklasserna, men i äldre juniorklassen upp till 22 år mönstrade Sverige fullt lag. Turebergs Napoleon Solomon sprang offensivt och var ett tag uppe i täten på det sista varvet, men fick se sig slagen i spurten och slutade sexa.

Napoleon Solomon, var uppe i täten ut på sista varvet i Män 22-klassen. Turebergslöparen blev till slut sexa, dagens bästa svenska placering.