Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Fougberg i stark avslutning på Lidingö

Charlotta Fougberg har sprungit i EM, VM och senast i augusti 3000 meter hinder vid OS i Rio. På söndagen sprang hon på Lidingö för första gången i nya Rosa Bandet-loppet, som tidigare hette Lidingö Tjejmil och som fortfarande avgörs på Lidingöloppsbanans sista mil.
Fram till abborrbacken hängde Charlotta med i tätklungan men sedan blev det full kubbning mellan Etiopiens Gudeta Bekelech och Sylvia Kiberenge. Kiberenge vann på 34.51 medan Charlotta Fougberg blev femma på 35.43.

Charlotta Fougberg , Ullevi FK, som debuterade på Lidingö, knep en femte plats efter att inte riktigt orkat gå med rycken som kom i Abborrbacken. Charlotta sade att hon hade en bra känsla hela loppet och var nöjd med dagen. Den kuperade banan passade Charlotta bra tyckte hon själv.
– Terränglöpning är ett perfekt inslag i grundträningen och kommer ge mig inspiration till höstens terränglopp med Terräng-EM i december som avslut.

Nytt namn och ny profl men fortfarande sista milen på Lidingöloppsbanan. Rosa bandet-loppet hade också samlat ett starkare elitfält än på på många år.
När startskottet gick fick en grupp på åtta löpare en lucka men tempot var ganska lugnt. Halvvägs in i loppet vid abborrbacken satte Gudeta Bekelech, Etiopien, fart. Det var inte många som orkade hänga på och storleken på tätskaran minskade succesivt.

När två kilometer återstod fick Bekelech och Kiberenge en större lucka. Ju närmre sista kilometerskylten kom ju högre blev tempot. Kiberenge var den som drog det längsta stråt och kunde segla iväg sista kilometern och var ohotad på upploppet.
Segertiden skrevs till 34:51 åtta sekunder före Gudeta Bekelech (34:59). Fjolårsvinnaren Webelam Ayele, Etiopien, sprang in på en fjärde plats med tiden 35:40.

Totalt hade  Rosa bandet-loppet 4791 anmälda tjejer. Loppet kommer även efter namnbytet till att vara en del av Tjejklassikern. Loppet är också start på den årliga Rosa bandet-kampanjen.