Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Från Norge och Kenya till S:t Eriksloppet

Arild Jonsen var en av många som passade på att göra en direktanmälan
till S:t Eriksloppen när nummerlappsutdelningen öppnade i Kungsträdgården på fredagen.

Han är laddad inför lördagens lopp och hoppas kunna förbättra sitt personbästa 1.16.47 på halv maraton (21 098 meter).
Arild kommer från Norge, men bor sedan ett och ett halvt år i Stockholm
där han arbetar som lärare.
Han har tidigare sprungit både Lidingöloppet och Stockholm Marathon och kan jämföra hur det är att tävla i Stockholm och i Oslo där han tidigare
bodde.
I Stockholm finns det en rad stora löpartävlingar. I Oslo har deltagarantalet minskat i de stora loppen, och numer är både Oslo Maraton och Grete Waitz Löpet (Norges Tjejmilen) nedlagda.
- Det är motstånd mot att arrangera löpartävlingar i Oslo. Skillnaden mot Stockholm är väldigt stor. Här är det fest, i Oslo är det inte alls samma stämning, förklarade Arild.

När S:t Eriksloppet startar kl 17 på lördagseftermiddagen är troligen löparen med startnummer 1 en av de snabbaste över Strömbron. Det är Pius Rotich från Kenya som har detta startnummer.
Numer bor hundratals kenyanska långlöpare utomlands under stora delar av året och tävlar då flitigt i lopp i Europa eller USA.
Pius tillhör dock inte denna grupp. För några år sedan var han en av Kenyas bästa terränglöpare, uttagen till junior-VM. Men en olycklig skada satte stopp för deltagande i den tävlingen.
Pius började istället träna i en av de många träningscamper som finns runt Eldoret i norra Kenya där de flesta av landets duktiga långlöpare bor.
Det är ett tufft liv att vara långlöpare i Kenya. Två krävande träningspass om dagen och sedan leva ett spartanskt liv i träningscampen.
Målet är att bli inbjuden till lopp i Europa eller USA för att där ha chansen att tjäna pengar genom att springa bra.
Många får dock aldrig möjlighet att komma utomlands och visa sin kapacitet. Pius Rotich var en av dem som inte fick någon inbjuda.
Efter två år i träningscampen tröttnade han och började istället arbeta som guide för utländska turister som besöker kenyanska nationalparker för att titta på det fantastiska djurlivet. I höstas hade han hand om en grupp svenskar som besökte Kenya och fick via dem inbjudan att springa
S:t Eriksloppet.
- Jag tränar fortfarande hårt även om jag numer arbetar heltid. Det ska
bli Intressant att se hur det går i S:t Eriksloppet, kommenterade Pius.

Det var härligt sensommarväder när löparna kom till Kungsträdgården under fredagen för att hämta ut sina nummerlappar.
Samtidigt kunde de prova på olika aktiviteter som S:t Eriksloppets sponsorer ordnat.
Nike och Löplabbet gav alla intresserade att känna på hur snabbt Paula
Radcliffe sprang när hon satte världsrekord med 2.15.25 i London i våras. Det innebär 3.13 per kilometer under hela det 42,2 kilometer långa loppet. Alla som på Löplabbets rullband lyckas hålla det tempot i en kilometer vinner en fin träningströja. Löplabbets chef Micke Andersson, själv f.d. elitlöpare, fick bara dela ut ett par tröjor under
fredagen.
Tidningen Plaza ordnade tävling med roddmaskin och S:t Eriksloppets huvudsponsor Eniro hade straffkasttävling i basket med biljetter till EM-slutspelet som priser.

Nummerlappsutdelningen i Kungsträdgården är öppen kl 12-16 på lördagen.
Intresserad löpare kan då göra en direktanmälan är 380 kr. S:t Eriksloppet startar kl 17.00.