Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Från Tjejmilen till OS-final

Meraf Bahta behärskar många distanser och underlag. 2014 vann hon Tjejmilen, i OS 2016 är hon nu i final på 1500 meter.

För två år sedan satte Meraf Bahta ett imponerande banrekord i Tjejmilen. Tjejen som tävlar för Hälle IF kan springa snabbt på kortare sträckor också. Kl 03.30 natten till onsdag svensk tid springer Hälle-löparen final på 1500 meter i OS i Rio.

Lite överraskande valde Meraf Bahta efter samråd med tränaren Ulf Friberg att springa 1500 meter i OS. Oväntat eftersom Meraf har de största meriterna på 5000 meter. Hon tog guld i EM på distansen i Zûrich 2014 och silver i EM i Amsterdam i början av juli i år. Dessutom satte hon i maj svenskt rekord på 5000 med tiden 14:49,95 i Diamond League-tävlingen i Rabat.
Till OS var Meraf Bahta anmäld både på 1500 och 5000 meter.
– Jag kan ta en bra plats på 5000 meter men 1500 meter är så roligt och mer öppet, motiverade Meraf förra veckans beslut att springa 1500 meter.

Satsningen har gått hem även om det varit tuff väg till OS-finalen.
• Efter att ha legat långt bak i klungan kämpade hon sig upp och sprang in som femma i försöksheatet.
• I semifinalen spurtade Meraf sig till en finalgivande femteplats i sitt heat efter ett imponernade sista varv där de 400 meterna gick på 60.2 seukunder.

Elva motståndare i finalen

Tolv löpare står på startlinjen i finalen som avgörs 03.30 svensk tid på onsdagsmorgonen. Här är startfältet med bästa resultat på 1500 meter i år:

Rekordsnabb även på milen

Meraf Bahta behärskar många distanser underlag och har vunnit SM-guld i terränglöpning både på 4000 och 8000 meter. Ännu har hon dock inte gjort något banlopp på 10000 meter men när hon sprang Tjejmilen 2014 satte hon ett imponerande banrekord med tiden 32.40. På 10 km landsväg satte hon i februari i år svenskt rekord med 31.26 - alltså två sekunder snabbare än Sarah Lahtis färska svenska rekord på bana, 31.28,43.