Fuskare stoppade i Boston Marathon

Det blev kenyansk seger i både herr- och damklassen i måndagens Boston Marathon. Men rubrikerrna kring det 121:a loppet handlade inte bara om Edna Kiplagat och Geoffrey Kirui. Arrangörerna tog det drastiska steget att diskvalificera 15 deltagare redan innan start, löpare som blivit ertappade med att ha fuskat i andra maratonlopp.

Klassiska Boston marathon samlade på måndagen 30000 löpare. Loppet har ordnats i obruten följd sedan 1897 och är särskilt för amerikaner ett av de mest prestigefyllda marathonloppen. En anledning är att det ine är helt enkelt att få en startplats. Till skillnad mot andra stora maratonlopp så gäller för huvudelen av startfältet kvalificeringstider. Endast 6000 startplatser i årets lopp öronmärkta för välgörenhet och andra specialla omständigheter. Resterande 80 procent av deltagarna hade klarat de tufft uppsatta gränserna för 2017 års lopp:

Men bland de 24000 fanns också 15 löpare som fuskat för att få ett kvalificeringsresultat. 
Fuskarna har hittats genom ett systematiskt detektivarbete av en helt oberoende bloggare. Amerikanen  Derek Murphy har tagit det till sin livsuppgift att hitta fuskare i maratonlopp. Hittar Murphy en fuskare publicerar han namnen på sin webbplats Marathon Investigation.
Derek Murphy har ingen officiell status som kontrollant utan började sina efterforskningar i samband med att en känd DJ ertappades med att ha fuskat med  sitt kvalresultat till Boston Marathon 2015.
– Till slut var det nästan för mycket skriverier om den där killen. Det var ju bara en kille, men tänk om det var så att han inte var ensam, berättar Derek Murphy för Toronto-tidningen The Star.
Murphy började slumpmässigt att jämföra Boston-resultat med kvalresultat och hittade genast fuskare och numera går han systematiskt igenom alla resultatlistor och som springer under tre timmar kan räkna med att få sin tid granskad. 

Med Derek Murphys bevisförning som grund beslutade arrangören av maratonloppet i Boston, Boston Athletic Associatin att redan innan loppet diskvalificera 15 löpare:
• Nio av de diskade löparna hade genat och på det sättet fått bättre tider i sina maratonlopp. 
• Sex löpare som anmälts av en fransk researrangör hade fått sina tider genom att låta snabbare löpare springa med deras nummerlappar i Qubec Marathon.

 

Ytterligare en framgång för Edna Kiplagat

Kenyanskan Ednda Kiplagat som under 20 år hållt världsklass på olika distanser gjorde ett mycket imponerande lopp när hon vann damklassen på 2.21.52. 37-åriga Kiplagat har en enastående meritlista med VM-titlar i maraton både 2011 och 2013, och hon har topplaceringar från fem av de sex loppen i World Marathon Majors.
I herrklassen var det kamp ända in på målgången på Boylston street. Amerikanen Galen Rupp, som var trea i OS i Rio, blev ifrånsprungen i backarna ner från Heartbreak hills men var endast 100 meter efter kenyanen av Geoffrey Kirui i mål. 

Resultat, Boston Marathon, herrar: 
1) Geoffrey Kirui, Kenya, 2.09.37
2) Galen Rupp, USA, 2.09.58
3) Suguru Osako,  Japan, 2.10.28

Damer: 
1) Edna Kiplagat, Kenya, 2.21.52
2)  Rose Chelimo,  Brunei, 2.22.51
3)  Jordan Hasay,  USA, 2.23.00