God start på 2017 för Sarah Lahti

Sarah Lahti är igång med träningen igen efter en månads ofrivilligt uppehåll.

OS-tolvan på 10000 meter, Sarah Lahti, har fått en efterlängtad god start på det nya året 2017. Vid ett läkarbesök i mellandagarna fick hon beskedet att den ryggskada som stoppade henne från deltagande i terräng-EM läkt så bra att det nu är okej att börja med lätt löpträning igen.

– Det känns väldigt bra. Det är inte något fel på konditionen, konstaterar Sarah, som kört hårt med alternativ träning under den månad hon fått vila från löpträningen.
– Löpkänslan kommer säkert tillbaka så småningom.

Den första tiden handlar det om löpning var annan dag, sedan väntar träning på hög höjd i Sydafrika, först i Dullstroom och sedan i Potchefstroom. Därefter blir det fortsatt höghöjdsträning i Kenya.

För att inte riskera att få tillbaka problemet med ryggen avstår Sarah från vinterns inomhustävlingar – de tvära och docerade kurvorna sliter hårt.
I stället siktar fjolårets svenska löparkomet in sig på att tävla i landsvägslopp i vår. Den 1 maj planerar Sarah att göra säsongdebut på bana i Stanford i USA. Det handlar då om specialdistansen 10 000 m.

Sarah hoppas i år att kunna förbättra sitt svenska rekord 31.28,43 från OS-finalen i Rio 2016.
Det är en tid som Sarah ständigt blir påmind om. Den bil som Toyota förser henne med är nämligen stripad med just rekordtiden från Rio.
Ryggskadan under avslutningen av den gångna säsongen medförde att Sarah inte kunde genomföra de fystester som de ansvariga inom Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) kräver att alla idrottare som aspirerar på stöd från SOK ska genomgå. Sarah får nu en ny chans i vår.
Kommer Sarah Lahti så småningom med i SOK:s satsning inför sommar-OS år 2020 innebär det ett betydande ekonomiskt stöd.

 

Hur länge ska 31.28,43 stå sig som svenskt rekord på 10000 meter? Kanske redan i maj kan det vara dags för sponsorn att stripa om Sarah Lahtis bil.