Håller Buuds vad hela vägen till Mora?

Jonas Buud är inte bara suverän hemma i Mora. 2015 vann han VM-guld på 100 km och satte svenskt rekord på distansen med 6:22.44. Buuds banrekord i Ultravasan är 5.45.08.

På lördag, 20 augusti, avgörs Ultravasan för tredje gången. Frågan är om Jonas Buud kan fortsätta sin obrutna segerrad, eller om engelsmannen Steve Way eller någon annan i det stjärnspäckade fältet kan utmana på den 90 kilometer långa sträckan mellan Sälen och Mora.
För uppladdningen har inte varit helt problemfri för Jonas berättar han för Anders Szalkai inför lördagens lopp.

Hur är läget inför lördagens lopp?
– Det är si sådär. Jag har haft problem nu i runt tre veckor med hälsenefästet på höger fot. 

Det är därför jag sett fler rapporter från testcykelträning än vanligt?
– Precis, jag är i bra cykelform i alla fall. Jag kanske skull kört cykelvasan istället helgen som gick, just nu känns det som jag skulle hävdat mig bättre där.

Men du har fortsatt ambition att köra loppet på lördag?
– Jag vet inte riktigt, just nu med 4 dagar kvar till loppet känns det som att chansen att jag tar mig hela vägen till Mora är mycket liten. Jag testade ett pass i lördags, med en vecka kvar till loppet och då kom jag två mil sen gjorde det för ont. Det onda har dock gått tillbaks bra under vilan på nätterna, och jag har inte varit mer än vanligt morgonstel, men sen vid löpning kommer det tillbaks. Testade 7 km i tänkt tävlingsfart nu igår (måndag veckan innan loppet), strax under 4 minuter per kilometer, och det gick väl bra men mot slutet började det göra ont igen.

Kan du härleda hur skadan uppstod, vad det var som triggade det?
– Vi sprang till Sälen från Mora på två dagar för runt tre veckor sedan och det gick bra. Dagen efter cyklade jag som vanligt, men sen dagen efter det fick jag någon konstig krampkänsla i vaden så jag stannade och stretchade lite och tänkte; vad är det här för något. Sen sprang jag vidare, jag hade runt 9 km kvar till bilen. Då kändes det lite mer, men gick att springa. Då tänkte jag bara att det var en känning som nog skulle släppa. Jag har ju som många andra löpare givetvis känt av hälsenorna ibland, men det har alltid gått över om jag vilat eller kört alternativt. Men det här satt lite högre upp än den vanliga stelheten som kommit ibland tidigare men jag trodde verkligen att det skulle släppa på några dagar. Men det har legat kvar och vid varje löpning som jag gjort har det känts av.

Har du fått någon behandling för vaden?
– Jag har gjort exentriska tåhävningar och andra övningar, men annars inget. Och just dessa övningar har inte direkt hjälp.

Men du kommer starta ändå?
– Ja jag kommer ju kunna springa till Mångsbodarna, det grejar jag utifrån att jag kom 2 mil i lördags. Det är ju först efter en timme som det blivit för mycket smärta. Nu kommer jag vila fram till loppet, så det är bara hoppas det gör det bättre och att smärtan inte kommer alls, eller i alla fall inte direkt. Så ambitionen är att starta och se hur det går.

Även om det regnat lite nu på slutet är myrarna torra och fina så det kommer kunna gå att springa snabbt
Jonas Buud

Jag håller tummarna att det blir bra till lördag, men om vi bortser från det är du ju expert på bansträckningen, hur ser det ut för alla som ska springa på lördag?
– Det ser riktigt bra ut, det har varit väldigt torrt i sommar så även om det regnat lite nu på slutet är myrarna torra och fina så det kommer kunna gå att springa snabbt.

Även om nu din egen status inför lördag är väldigt osäker måste jag fråga vem du tror mest på i herrklassen?
– Jag skulle säga engelsmannen Steve Way. Han sprang för två år sedan och kan banan vilket jag tror är en fördel. Han har farten, så han tror jag blir vass.

Marathon.se tackar för intervjun och hoppas veckans vila är det som behövs för en stark och hel Buud på startlinjen på lördag.