Häng med ett varv i terräng-SM

Platt, mestadels på gräs och varvet har bara en backe. Banan för SM i terränglöpning håller internationellt snitt. Det är på den här typen av banor som de stora terrängloppen på kontinenten avgörs. Fjärran från skogsstigar och böljande backar kallas det ändå terränglöpning.
Häng med i videom ovan på provlöpning ett varv på den 2000 meter långa banan vid Rocklunda arenor i Västerås där svenska eliten med stjärnor som Sarah Lahti, Charlotta Fougberg och Lovisa Lindh i helgen springer SM i terränglöpning.

OS-löparna Sarah Lahti och Charlotta Fougberg möts på lördag i SM i terränglöpning.

Med direktsändning båda tävlingsdagarna på friidrottsförbundets friidrottskanalen.se finns det möjlighet att också följa helgens SM-tävlingar. Det är ett digert program under lördagen och söndagen med mängder av mästare som ska koras. Totalt under helgen kommer det att göras drygt 750 starter. 256 veteraner springer i åldersklasser från 35 år och uppåt, i ungdomsklasserna finns 284 killar och tjejer med i startlistan. 
Alla klasser springer samma varv, längsta distansen är 12 kilometer i herrseniorerna långa bana vilket innebär sex varv på Rocklundafältet.  

Klockan 14.35 på lördagen avgörs loppet som kan vara en riktig publikdragare:
På damernas korta bana, fyra kilometer finns tre svenska OS-löpare på samma startlinje för första gången: Regerande mästaren Sarah Lahti, Hässelby SK utmanas av Ullevis Charlotta Fougberg och Lovisa Lindh. Däremot saknas Meraf Bahta som har tävlingsuppehåll efter en lång bansäsong.

På lördagen avgörs också herrarnas korta bana (4 km) med bland andra Abraham Adhanon som vann 2014 och var tvåa 2015. Särskilt på den långa banan, 12 kilometer som avgörs på söndagen saknas de annars givna utmanarna Mustafa Mohamed och Mikael Ekvall. Mohamed har ont i ett knä och Ekvall känner sig inte återhämtad efter maratonloppet i Berlin den 25 september.
Hela startlistan och tidsprogram finns på hemsidan för SM i terränglöpning

Friidrotten satsar på egen webb-tv

I slutet av sommaren lanserades Friidrottskanalen, Svensk Friidrotts webb-tv-kanal med inslag och klipp.
– Nu tar vi nästa steg med Friidrottskanalen och för första sänder vi själva en SM-tävling. TV021 kommer att producera en mycket ambitiös sändning och vi hoppas att friidrottsintresserade runt om i landet passar på att se terräng-SM där flera av våra absolut duktigaste löpare är med och slåss om SM-medaljerna, säger Svensk Friidrotts marknadschef Jan Larsson.
– Bansträckningen är lagd så att vi kommer att kunna täcka stora delar av loppen på ett bra sätt. Vi kommer även att finnas med under prisutdelningar samt med intervjuer under dagen, säger Alexander Schnelzer på TV021.

Terräng-SM arrangeras genom ett samarbete mellan Svensk Friidrott och Västerås Friidrottsklubb som ser en stor potential i att lyfta intresset för terräng-SM genom Friidrottskanalens sändning.
– Vi i Västerås FK har ända sedan vi fick mästerskapet känt att vi vill lyfta fram terränglöpningen och göra terräng-SM till en angelägenhet för hela friidrotts-Sverige. Tävlingen har 750 startande och dessa har många intresserade runt om i landet som vi nu kan nå genom sändningen. Vi hoppas även att man ska kunna följa lagtävlingen på ett bättre sätt i år där vi kan ha koll på hur olika klubbar ligger till vid varvningen, säger Peter Holmroos, Sportchef i Västerås Friidrottsklubb.