Här är Sveriges snurrigaste maratonlopp

På utsiktsdäcket ska det springas runt, runt. På Valborgsmässoafton ordnas i Örebro Svampen maraton. Helt flackt, med en enda kurva.

På Valborgsmässoafton avgörs Sveriges snurrigaste maratonlopp. Eller vad ska man säga om att springa 444 varv uppe på Svampen i Örebro.
– Jag tror faktiskt inte att det är någon risk att man bli yr, men som deltagare så kommer man säkert att tappa räkningen på varven, säger tävlingsledaren Ola Nordahl.

Entusiasterna i IF114Sport ordnade i vintras tre maratonlopp inomhus i Tybblelundshallen i Örebro. Ola Nordahl som själv är ultralöpare gillar att ordna lite udda löpararrangemang.
– Tanken slog mig då jag var uppe i restaurangen och satt och åt lunch att man borde kunna springa på utsiktsdäcket, säger Ola Nordahl.

Liksom många andra örebroare ser Ola Nordahl med stolthet på Svampen. Byggnaden är ett 58 meter högt vattentorn som rymmer 9 miljoner liter vatten. Uppe i tornet finns dessutom ett kafé- och konferensanläggning.
– Man har fantastisk utsikt därifrån, säger Ola Nordahl.

Maratonloppet lördagen 30 april är utlyst och sanktionerat. Banan kommer att kontrollmätas av förbundsmätaren Reima Hartikainen. Maratonloppet är på riktigt, tävlngsklass för klubbanslutna och motionsklass för motionärer.
– Varvet runt tornet är 93 meter som jag har mätt och det är helt flackt, säger Ola Nordahl,

Ola fick stänga anmälan samma dag som han öppnade den. Fler än 64 löpare kan bli lite väl trångt, tycker Ola Nordahl.
– Löpare från olika delar av Sverige, en dansk och en norrman är anmälda.
Nivån på de anmälda löparna är allt från ultrarävar som Stig Söderström till snabblöpare som kan springa maran under tre timmar.
Löparna kommer att springa varvet runt i vänstervarv. Kurvlöpning som inte tar slut förrän efter 42195 meter.