Här fixar David Nilsson VM-biljetten

Med tiden 29.01 på 10 km landsväg fixade David Nilsson landslagsplatsen som svensk representant i halvmaraton-VM.

Spring under 29.15 på en mil så får du springa VM i halvmaraton. På söndagen klarade Högby IF:s David Nilsson det uppsatta målet. I ett millopp i engelska Partington blev David tvåa på tiden 29.01 efter att själv fått dra upp tempot i loppet.

På måndagen kom också det positiva beskedet från Lorenzo Nesi som är nu landslagsledare för landsvägslöparna.
– Han hade i fjol den snabbaste svenska tiden på halvmarathon, 64.11, men har i år visat form på kortare sträckor som tyder på kapacitet för något klart bättre, säger Lorenzo Nesi i ett uttalande på friidrott.se.
– David har visat fin form hela vintern och tävlat extremt intensivt. Det kröntes med prestationen på söndagen då han sprang på en av de absolut snabbaste svenska tiderna någonsin på 10 kilometer.

Nilsson sprang i mål på tiden 29.01 och nu har han bara Mustafa Mohamed framför sig i den svenska statistiken. Musses svenska landsvägsrekord på 10 km är på 28.12.
– Jag kände mig i bra form innan loppet så jag försökte bara gå ut och leverera och det gick bra, säger David Nilsson till 24Kalmar.se.

1 500-metersspecialisten Tom Lancashire var fem sekunder snabbare än Nilsson i mål.
– Jag gick ut hårt från början och satte fart på loppet. I mitten hade jag det lite svårare men men runt 6,5 kilometer pushade jag igen. När jag sprang in på upploppet såg jag att hade chansen att gå under 29 minuter men det får jag ta en annan gång i stället.

Kommande helg blir det ett nytt 10-kilometerslopp för David Nilsson, den här gången i Spanien.
Veckan efter, den 26 mars avgörs VM i Halvmarathon i Cardiff. David Nilsson kommer att bli den enda svenska representanten i loppet.