Här laddar de svenska löparstjärnorna

Svenska hinderstjärnan Charlotta Fougberg är en av löparna som trivs i Sydafrika.

Här kommer en solig hälsning från Sydafrika.
– En ny vecka har startat, fyll på med energi och ge er ut!
Charlotta Fougberg är en av de sista av löparstjärnorna som är kvar på den rekordstora svenska löparcampen som avslutas i veckan .

Man behöver ju inte vara med på de gemensamma passen. Man kan ju revidera passen, köra delar eller lägga till. Uppslutningen har varit fantastisk.
Johan Wettergren

Under en dryg månads tid har stora delar av den svenska löpareliten samsats i tolv hus i den lilla staden Dullstrom som ligger på 2076 meters höjd i nordöstra Sydafrika.
Mustafa Mohamed, Charlotta Fougberg, Meraf Bahta och Sarah Lahti, ja gräddan av den svenska löpareliten har levt och tränat ihop. En stor satsning av tränarna Ulf Friberg och Johan Wettergren som sedan i höstas är ansvariga för Prestationscentrum medel/lång som egentligen är baserat i Göteborg.

Johan Wettergren var första gången i Dullstroom redan 2005 och år för år har han fått med sig allt fler aktiva.
– Det har tidigare varit alltifrån fyra till 20 aktiva och tränare. I år har vi 70 svenskar på plats, fantastiskt roligt och en smakstart för prestations-Centrum och svensk löpning
– Jag och Ulf jobbar mycket med samordning. Träning gemensamt, läger gemensamt. Vi har lagt extra krut på att informera att det här är ett läger som vi satsar på nu under vintern.

Dullstroom är en ort med 300 bofasta invånare och en hel del semesterhus. Hit upp åker sydafrikanerna gärna på vinterhalvåret för att fiska, vandra, eller köra mountianbike. Men nu i februari är det fortfarande sommar – och semesterhusen är fyllda av löpare. Många andra europeiska topplöpare har också hittat hit. Svenskarna har delat på tolv semesterhus:
– Det kräver en del logistik för att få allting att gå ihop, medger Johan Wettergren. Det har varit en utmaning men det har gått bra. I övrigt så har vi ofta gemensamma träningar. Vi har tre fasta dagar där vi kör dom lite tuffare passen ihop.
– Man behöver ju inte vara med på de gemensamma passen. Man kan ju revidera passen, köra delar eller lägga till. Uppslutningen har varit fantastisk.
Tjejer och killar tillsammans. 800-meters specialister ibland i par med maratonlöpare.
Ofta blir det också spontana gemensamma morgonpass. Samling kl 9 utanför det lilla pittoreska gymmet!

Johan Wettergren vill gärna se Dullstroom som en mötespunkt för de aktiva. Och att det ska leda till ytterligare samarbeten.
Prestationscentrum har samlat och samordnar på lägret, men ekonomiskt har man små resurser:
– Löparna och deras föreningar går in med en väldigt stor insats, säger Johan Wettergren. 
För många löpare är veckorna i Sydafrika en möjlighet att få till riktigt bra träning mitt i vintern. 
– Löpningen ser lite annorlunda ut i behovet att kunna träna under de dåliga vintermånaderna eftersom vi bedriver i stort sett all träning utomhus och så har vi höghöjden, säger Johan Wettergren i en intervju som ni kan se i sin helhet på friidrottskanalen.

Mustafa Mohamed, Linn Nilsson och Meraf Bahta flyger fram på träningen.
Lovisa Lindh, semifinalist på 800 meter, i OS i Rio Janeiro.
Ulf Friberg och Johan Wettergren övervakar träningen.