Här sätts rekord på löpande band

Man måste inte vara elitidrottare för att sätta rekord i löpning. Om man lämnar de vanliga distanserna finns det mängder av rekord att slå. I helgen sprang hallänningen Martin Scharp i tolv timmar på löpband och avverkade 128,61 kilometer. Nytt nordiskt rekord.

Måste man vara på ett speciellt sätt som människa för att klara av en sådant här prestation?
– Nej, det tycker jag inte. Det är absolut inte bara elitidrottsmänniskor som är med på detta utan det är väldigt varierat detta, säger Martin Scharp. 

Rekordet sattes i lördags i Salming Concept Store på Kungsgatan i Stockholm.
Jublet bröt ut strax före 17-tiden när Martin passerade finländaren Petri Perttiläs tidigare rekordnotering på 121,82 kilometer. Men istället för att nöja sig med att just ha slagit rekordet skruvade bad Martin huvuddomaren Angelo Törnblom Welander att dra upp hastigheten på bandet – lite till, lite till och lite till.  Sista halvtimmen avverkade han i 4:40 tempo och när bandet äntligen stannat hade han sprungit 128,61 kilometer.

– Det är fascinerande att se en människa kämpa, skriver Kristina Paltén som i sin blogg berättar om de tolv timmarna vid sidan av löpbandet.
– Visst såg jag att Martin emellanåt hade det lite tyngre, men modet sviktade aldrig, han var fullt inställd på att klara det.
Kristina vet vad som krävs för att timme efter timme avverka mil efter mil. Hon har själv världsrekord i 48 timmars löpning på löpband med 322,93 km, ett rekord satt 2014..
– Det var Kristinas rekord som inspirerade mig till att försöka slå rekordet på 12 timmar. Det var fantastiskt och inspirerande att ha Kristina vid min sida under hela dagen, kommenterar Martin Scharp. 

Guinness regler för världsrekord

När det gäller andra rekord i löpning så är det Svenska friidrottsförbundet som granskar och godkänner. Löpning på löpband finns dock inte med i friidrottens regelbok. Stiftelsen Guinness World Records är en av de som registrerar världsrekord. Ronnie Delzer har enligt Guinness världsrekordet i tolv timmars löpning på löpband med 143,84 kilometer satt 2016. Konkurrerande Alternative book of Records har dock en annan rekordnotering, Daniele Baranzini med 148,18 kilometer från 6 september 2015. Reglerna för att komma med i rekordböckerna är i stort detsamma. Rekorden måste vara mätbara och man måste kunna bevisa det man har gjort och det måste gå att slå.

Världsrekord på löpband

Här är ett axplock av världsrekord på löpband noterade av Guinness:

  • 12 timmar på löpband (män): Ronnie Delzer, USA, 143,84 km
  • 12 timmar på löpband (kvinnor): Bernadette Benson, Australien, 128,62 km
  • 24 timmar på löpband (män): Dave Proctor, Kanada, 260,40 km
  • 24 timmar på löpband (kvinnor): Edit Berces, Ungern, 247,2 km
  • 24 timmar på löpband (lag om 8): Forest School, Storbritannien, 437,7 km
  • 48 timmar på löpband (män): Tony Mangan, Irland, 405.22 km
  • 48 timmar på löpband (kvinnor): Kristina Paltén, Sverige, 322,93 km
  • 100 km på löpband (män): Phil Anthony, Storbritannien, 6.21.40
  • 100 km på löpband (kvinnor): Edit Berces, Ungern, 8.35.05
  • 100 km på löpband (lag): Perfromance Running team i Belgien, 5.01.20