Här springer svenskarna maraton 2017

Mer än tiotusen svenskar sprang ASICS Stockholm Marathon 2016. Årets lopp ordnas lördagen 2 juni.

Svenskarna gillar maratonlöpning. Alltsedan 1898 – då det första maratonloppet ordnades i Sverige – har det runt om i landet sprungits på den klassiska distansen. Vi har listan på årets maratonlopp i Sverige, när och var och vad det kostar att anmäla sig. Samtidigt konstaterar vi att några av svenskarnas populäraste maratonlopp inte ordnas i Sverige.

Sammanställningen på maratonlopp ovan har gjorts av Lukas Ohlsson på sparportalen CupoNation som främst tittat på loppens anmälningsavgifter. 
Variationen är stor med 200 kr för Sätermaran i Dalarna upp till Helsingborgs och Stockholms priser som närmar sig tusenlappen. 

– För de som har blivit mer vana löpare är marathonlopp en stor utmaning att ta sig an under 2017 och det finns ett stort antal lopp att välja mellan, menar Lukas Ohlsson.
– De som är ute efter de mest prisvärda loppen bör ställa upp i Nora Marathon eller Sätermaran, som båda kostar 200 kronor. I kontrast till dessa är Stockholm Marathon, inte oväntat, dyrast med en kostnad på 995 kronor och det mest populära loppet. Därefter följer Helsingborg, som är Sveriges näst största marathon, med ett pris på 850 kronor.

Berlin svenskarnas näst mest populära lopp 

Populäraste maratonloppet bland svenskarna är ASICS Stockholm Marathon. 11135 svenskar fullföljde loppet på huvudstadens gator 2016. 
De två näst populäraste maratonloppen bland svenskar finns dock inte med på Sverige-kartan ovan. 
Deltagarmässigt med fullföljande svenska löpare är topplistan för 2016

  1. Asics Stockholm Marathon,  11135 fullföljande
  2. Berlin Marathon, 809 fullföljande 
  3. New York Marathon, 767 fullföljande
  4. Helsingborg Marathon, 714 fullföljande

Priserna för maratonlopp i världen är ofta högre än de svenska nivåerna. I de stora loppen är det svårt att ens få betala startavgiften. 

  • Den öppna anmälan till lotteriet om startplats för Berlin marathon 2017 stängde redan i november. De som via lotteriet fick en startplats har fått betala 107 euro.
  • Till New York Marathon är anmälan till anmälningslotteriet öppet fram till 17 februari. Har man turen att få en startplats får man sedan betala 358 dollar för startplatsen. 

De svenska researrangörerna får betala extra till arrangörerna för sina i loppen garanterade platser. Därför är startavgiften när man köper en paketresa högre än om man kan anmäla sig själv.. Dessutom har New York marathon-arrangören villkoret att reseföretagen endast får sälja startplatser med hotellpaket. Därför landar en start i New York Marathon ofta på minst 20000 kr med resa.
Lite skillnad mot 200 kr för en start i Sätermaran.