Internet en anledningtill marans uppgång

Intresset fortsätter öka för Stockholm Marathon.
Den 3 mars var fem procent fler löpare anmälda än samma dag förra året.
Om denna tendens står sig blir 1999 det fjärde året i följd som deltagarantalet ökar i Nordens klart största maratonlopp.

I fjol var 12783 löpare från 38 nationer anmälda. 9931 fullföljde loppet vilket är den fjärde högsta siffran i Stockholm Marathons historia.
Drygt två tusen löpare ställde upp i Stockholm Marathons premiär 1979. Deltagarantalet ökade sedan stadigt under flera år. Därefter kom en nedgång i slutet av 80-talet och början av 90-talet innan siffrorna åter började peka uppåt.
1996 var 10569 löpare anmälda, 1997 11836 och i fjol alltså 12783. Nu ser det ut som om 1999 års Stockholm Marathon kommer att locka över 13 000 löpare.
- Det är glädjande att det kommit in över 6 000 anmälningar redan nu, säger Thomas Enström som är tävlingsledare för Stockholm Marathon och dessutom en av 103 löpare som genomfört samtliga 20 lopp.
Anmälningstiden för svenska löpare går ut den 15 mars. Utländska löpare kan anmäla sig fram till den 15 april. Efter dessa datum går det att efteranmäla sig - mot en högre avgift - fram till den 17 maj.
I fjol gick det för första gången att anmäla sig till Stockholm Marathon via Internet. 1998 utnyttjade c:a tio procent av löparna denna möjlighet. I år har hittills nära 25 procent av anmälningarna kommit genom den anmälningstalong som finns på www.marathon.se.
- Internet är helt klart framtiden när det gäller att sprida information om löpartävlingar. Om bara de svenska bankerna löser problemet med betalningar via Internet så kommer antalet anmälningar via Internet att öka ännu mer, säger Thomas Enström.
Den 21:a upplagan av Stockholm Marathon avgörs lördagen den 12 juni. TV4 direktsänder loppet för tredje året.
Det är inte bara i Sverige som intresset är stort. Drygt tre tusen finländska löpare förväntas anmäla sig. Silja Lines färja mellan Helsingfors och Stockholm är sedan länge fullbokad av drygt två tusen löpare vid Stockholm Marathon.
Även från länder utanför Norden strömmar anmälningarna in:
- Det internationella intresset har ökat sedan Stockholm Marathon i fjol utsågs till världens bästa maratonlopp, förklarar Thomas Enström.

För utförlig information om Stockholm Marathon klicka här.