Så motiverar du dig till att motionera

Är du en sådan som slukar veckotidningarnas snabbträningstips? Då känner du igen råden typ "Tio sätt att snabbt komma i form". Du vet att det är bäst med regelbunden motion – ändå tar du genvägarna. Hög tid att tänka om! Dags att börja motivera sig på lång sikt. Till din hjälp får du motivationsspecialisten Lars-Eric Uneståhl!

Vi vet alla att det är bra att motionera men för många är det svårt att kombinera arbete, familj och träning och hitta en kontinuitet med fysisk aktivitet varje vecka. Lars-Eric Uneståhl har mångårig erfarenhet av självträning när det gäller bland annat motivation och livskvalitet och pekar på viktiga mervärden när det gäller träning:
– Motion måste bli en vana oavsett om man promenerar, joggar, cyklar eller simmar. En del sätter som mål att träna för att uppnå en viss tid i ett lopp eller att gå ner i vikt. Men när man uppnått det så slutar många att träna. Man ska sträva efter att hitta det sköna i att röra sig – det är träningen i sig som ska vara målet. Om man motionerar blir man piggare, mår bättre och orkar mer!
Lars-Eric pekar bland annat på två exempel på mervärden som träning kan ge:
– Om man har svårt att motivera sig så kan man: 1) Träna i grupp för att samtidigt få ett socialt utbyte. Det är lättare att motivera sig om man är flera. 2) Tränar man själv så kan man utnyttja träningstiden till att också frigöra kreativiteten – lösa problem och skapa idéer!
Undersökningar visar att när man anstränger sig upp till 70 procent av sin kapacitet så är man som mest initiativrik. Men det är viktigt att gå, jogga eller springa på en runda som man känner väl för att helt kunna ägna sig åt tankeverksamheten. När man når detta tillstånd så kan man frigöra tankarna och få nya perspektiv på svårigheter i till exempel jobbet.

Stegräknare och träningsdagbok
Lars-Eric nämner stegräknaren som ett annat exempel på motivationsfaktor:
– Med en sådan kan man se hur mycket man går i vardagen och sedan kan man öka på med promenader eller en joggingrunda på fritiden. Stegräknaren fäster man enkelt vid livremmen och på så sätt kan man lätt se hur långt man går och/eller joggar på en dag. Det är lätt att mäta och jämföra och på så sätt se hur man utvecklas.
Ett annat bra motivationsredskap är träningsdagboken. Det går att använda vilken almanacka som helst och det finns också Internetbaserade träningsdagböcker. Genom att skriva upp hur länge eller hur långt man motionerat så kan man på ett lättöverskådligt sätt se hur man förbättrar sig.

Lars-Eric tycker att skolan och frivilligorganisationer som Friskis & Svettis är bättre på att bygga upp livslånga motivationsvanor för vuxna än till exempel idrottsrörelsen. I idrottsföreningar är tävlingsmomentet det centrala från junioråldern och uppåt. I till exempel Friskis & Svettis är det träningen i sig och att genomföra den i grupp som är målet.
Kontinuitet är A och O i all träning. Genom att röra på sig några gånger i veckan så vänjer man kroppen vid fysisk aktivitet och utvecklar efter hand ett behov som är väldigt värdefullt!

Lars-Eric Uneståhl är filosofie doktor och författare till ett tjugotal böcker och ett hundratal forskningsartiklar. Han bor i Örebro där han är rektor för Skandinaviska Ledarhögskolan. Lars-Eric har under flera årtionden forskat om och utvecklat principer och program för personlig utveckling. Det innefattar bland annat självträning inom områden som avspänning, motivation, effektivitet, topp-prestationer, stresshantering och livskvalitet.

Mer om Intervjuer 2003-2006