Yannick slår ett slag för spänstträning

Sverige har nått fantastiska framgångar i höjd och tresteg de senaste åren och en bidragande orsak till det är tränaren Yannick Tregaro, 28. Här delar han med sig av sina tankar om träning och ger exempel på hur han tror löpare kan bli bättre av bland annat spänstträning.

Kajsa Bergqvist, Christian Olsson och Emma Green har alla nått den yppersta världseliten och satt världsrekord och/eller tagit VM-medalj. Alla tre ingår också i Yannick Tregaros träningsgrupp som omfattar ett dussintal hoppare inriktade på höjd, längd och tresteg.

Vad kan långlöpare lära av den träning du kör med dina hoppare?
– Mina aktiva kör mycket hoppstyrka vilket innebär hopp i olika former. Vid sidan av den grenspecifika hoppningen kör vi också bland annat löpskolning, vristträning och allmänstyrka. Dessa tre komponenter tror jag är viktiga även för långlöpare. Idag handlar långdistanslöpning på elitnivå mycket om kvalitet – det är inte längre bara att mala distans utan kvalitet är viktigt för att kunna hävda sig. Det handlar då om att springa högt på fotbladet och för att klara detta krävs specifik vristträning.

Sverige har ju flera hoppare i den yppersta världseliten men inga långdistanslöpare. Vad tror du det beror det på?
– Jag tror att det till stor del är en kulturfråga. Sverige har länge haft bra hoppare vilket inspirerar andra att satsa. När det gäller löpning har det inte alltid varit så. Det handlar om att förstå att det krävs oerhört mycket träning för att bli bra. Mustafa Mohamed (VM-tia på 3000 m hinder) har verkligen förstått det och hans satsning tror jag kan leda långt. Det tror jag motiverar fler löpare att följa efter.

Vad har du för uppfattning om tränare när det gäller hopp kontra långlöpning?
– Det finns nog fler hopptränare än löptränare som verkligen vet vad som krävs för att nå världstoppen. Det är så klart många faktorer som spelar in men jag tror att det är viktigt att ha kunniga personer som hjälper till. Det är också viktigt att kunna springa i värme i shorts på en grusväg även vintertid. Det är viktigt om kvalitet och kvantitet ska kunna hållas på en tillräckligt hög nivå. Snö, is och kyla fungerar inte om man ska nå toppen. Att träna på hög höjd kan också vara en nödvändighet.
– I grund och botten tror jag dock att det handlar om att bestämma sig för att satsa på att bli bäst.

Hur mycket distanslöpning ingår i träningen för dina aktiva?
– Relativt lite. Under uppbyggnadsperioderna vår och höst så springer vi två km runt Säldammen i Slottsskogen här i Göteborg 2-3 gånger i veckan. Detta som uppvärmning innan vi kör mångsteg. På lördagarna springer vi 2,5 km vid motionscentralen i Skatås i god fart, det brukar ta ungefär tio minuter. Det händer också att vi springer 5 km.

Hur viktigt är det med distansträning för hoppare?
– Träningen är huvudsakligen explosiv där det handlar om att ha korta muskelfibrer. Syftet med distanslöpningen är att skapa en grunduthållighet för att orka med hoppass på upp till två timmar.

Du lyfter ofta fram gruppens betydelse i din träning. Hur kan långlöpare dra fördel av gruppträning?
– Jag brukar säga att ensam är stark och tillsammans är vi ännu starkare. Det är viktigt att ha sparring på träningen. Man stöttar och inspirerar varandra att nå ännu längre. Gruppträning är viktigt också för löpare och det är ju flera svenska elitlöpare som åker till exempelvis Sydafrika och tränar under vinterhalvåret. Där finns bra internationell sparring.

Springer du något själv?
– Ja, jag brukar springa 3-4 gånger i veckan men så här långt i år har det bara blivit en gång i veckan. Det blir 30-45 minuter varje gång. Det är riktigt skönt och fungerar som avkoppling när det är stressigt. När jag springer sätter hjärnan igång på allvar och jag sorterar lättare tankarna. Idéerna kommer och när jag kommer hem så skriver jag ofta av mig!

Har du några löparmeriter?
– När jag var yngre sprang jag några lopp. Bland annat Fredsloppet här i Göteborg och Lilla GöteborgsVarvet där jag blev bland de tio främsta som 12-13-åring.

Vid sidan av sin ordinarie tränarsyssla så har Yannick denna vår varit artisten Lotta Engbergs personliga tränare inför GöteborgsVarvet. Det var i samband med att Lotta utsågs till ”Årets Göteborgare 2005” i december som hon övertalades av GT:s chefredaktör Lars Näslund att vara med. Yannick var på plats i egenskap av 2004 års pristagare och såg tillsammans med tränarkollegan Peter Leander till att Lotta förberedde sig så bra som möjligt. Lotta klarade också loppet på 2.16, klart godkänt!

Fakta Yannick Tregaro
Född: 26 mars 1978
Bor: I Göteborg
Yrke: Friidrottstränare
Förening: Örgryte IS
Främsta merit som höjdhoppare: Tia på junior-VM 1996
Personligt rekord i höjd: 2,17 (1996)

Mer om Intervjuer 2003-2006