Jönköping får maratonlopp igen

Intresset för att starta maratonlopp ökar igen. Jönköping kommer 2017 att få ett lopp igen - och det handlar om en storsatsning med ett lopp mitt i stan.
– Mål på Munksjöbron och en bana som liksom i New York passarar alla stadsdelar, säger tävlingsledaren Tony Hatefnejad i arrangerande Team Runner's High.

– Vi har redan 500 anmälningar och med det kan vi väl redan 2017 bli Sveriges tredje största maratonlopp, fortsätter entusiasten som fått tillstånd att ordna maraton mitt i stan lördagen 19 augusti.
Start i Knektaparken...
–...och en bana som visar det bästa av Jönköping och Huskvarna. Det är viktigt för upplevelsen att få springa på fina ställen och vi har till och med fått tillstånd att ha målgången på Munksjöbron.

Jönköping hade ett maratonlopp redan på 1980-talet. Ett av maratonlopp i stadsmiljö som ploppade upp i kölvattnet på succén med Stockholm Marathon som startades 1979. Linköping, Malmö, Hudiksvall, Örebro och Söderhamn fick egna maratonlopp. Alla idag nedlagda. Men nu är det alltå dags igen för ett maratonlopp i Jönköping. Som mest hade loppet på 1980-talet ett par hundra deltagare. Frågan är dock om man kan matcha Urban Hallbergs och Pia Westins segertider från 1983 på 2.23.03 respektive 3.00.55. 

– Vi har redan nämare 500 anmälda och att det är helt jämn fördelat mellan män och kvinnor. säger Tony Hatefnejad. 
1980-talets löparboom var i mycket männens, som jämförelse med dagens jämna könsfördelning kan nämnas att endast sex av de fullföljande 179 löaprna i Jönköping Marathon 1983 var kvinnor. 

– För oss i Team Runners High handlar det mycket om att ha löpning som ett sätt hålla sig i form, säger Tony som kan räkna in närmare hundra medlemmar i klubben. 
Evenemanget Jönköping Marathon kommer också att ha ett halvmaraton och dagen innan ett knattelopp.

Läs mer på Jönköping Marathons hemsida