Jubel när traillöpningen kommer till stan

I mer än 20 år har Erik Ahlström på olika sätt missionerat för traillöpningen i Sverige. Nu kan han se frukten av sitt arbete när trailen nu även intar huvudstaden.

Traillöpning som begrepp föddes för ganska många år sedan med lopp i fjällmiljö. Nu är den här typen av löpning den snabbast växande. Senaste satsningen är STHLM Trail Run, ett lopp bara några kilometer från Stockholms city på norra Djurgården.
– Fantastiskt jublar, Erik Ahlström som missionerat för traillöpning sedan 1990-talet och som nu kan se frukten av sitt arbete när många traillopp poppar upp runtom i Sverige.
Men vad är ett traillopp egentligen?

– Vi som arrangerat traillopp har under åren haft lite olika definitioner, där vi tittat på proportioner stig- och väglöpning och andra tekniska svårigheter i löpningen, säger Erik Ahlström.
– Den definition som jag tycker är bäst är att om det går snabbare att springa banan än att cykla mountainbike - då är det trail.

Det ska alltså vara smala ringlande stigar, kanske en del obanad terräng. lite svårt att ta sig fram helt enkelt. Närhet med naturen. Jobbigt men också väldigt roligt.
– Folk börjar förstå skillnaden mellan trail- och terränglöpning. Lidingöloppet med sina grusade stigar är möjligen terränglöpning men inte trail, Tjurruset med många utmaningar som att vada genom vatten och lera är lite för extremt.

Erik Ahlström har själv varit med och startat många traillopp genom åren. Först extrema varianter som Björkliden Arctic Mountain Marathon (1994) mellan Abisko och Riksgränsen och Fjällräven Extreme Marathon i Åre (1999). 2009 fick han i uppdrag av Salomon att dra igång en riksomfattande tour med traillöpning. En tour som växte och som under åren hade deltävlingar på 50 platser runt om i Sverige. Inför säsongen 2016 lades Salomon-touren ned.
– Man kan se det som att vårt arbete med att väcka intresse för trail-löpning har lyckats. Med allt fler duktiga arrangörer som nu själva förstår hur man ordnar bra trail-lopp behöver vi inte längre ge stödet med touren.
– Det är fantastiskt roligt att man nu tar steget fullt ut när SpringCross blir STHLM Trail run, tycker Erik Ahlström. 

– Ja, nu kommer det att bli traillöpning, banan kommer att gå i Lilljansskogen och terrängen kring Fiskartorpet på Norra Djurgården, säger David Fridell som är marknadschef på arrangören Stockholm Marathon Gruppen. 
Arrangörens föregångare SpringCross har redan tidigare samlat flera tusen deltagare varje år. Nya STHLM Trail run kommer att vara ett breddlopp med två distanser, ett 5 kilometer varv  och ett varv på 10 kilometer.

Även franske arrangören av Ecotrail har fått ögonen för svenskarnas intresse att springa trail. Med början i ett traillopp utanför Paris har man långsamt byggt upp en serie med Ecotrail-lopp. Loppet i Stockholm 17 juni 2017 blir det sjätte Ecotrail-loppet i världen. Distanserna kommer att vara från 16 kilometer upp till 80 kilometer.