Karin, 55, tog Evy Palms maratonrekord

Evy Palm gjorde maran på 3.04.27 som 55-åring. Det svenska åldersrekordet stod sig fram till i lördags då Karin Schön vann Göteborg Marathon på 3.03.04.

Karin Schön är en av världens bästa veteraner i sin åldersklass. Så snabb att hon i lördags vann Göteborg Marathon på 3.03.04 och samtidigt tog Evy Palms svenska åldersrekord för +55.
Hur kan hon vara så snabb?
​– Det låter kanske trist, men jag kör i stort sett samma upplägg året runt och kombinerar löpning med styrketräning och rullskidor.

Vid fyllda 55, efter 20 års löpträning vet Karin Schön vad som funkar och vad som gör henne bra.
– Jag säger till andra att träna löpteknik och spänst, men själv gör jag inte det längre. Jag undviker hopp och studs, men tränar inte bara löpning, utan även styrka en gång i veckan och kanske rullskidor.
– Jag skriver inte längre upp träningspassen men jag skulle tro att det totalt motsvarar 8 mil löpning i veckan.

Det som är rutin för Karin sedan många år är ett upplägg med två intervallpass och ett långpass i veckan. Månad efter månad, år efter år.  Nästan alltid med träningskompisarna i Hisingsklubben IK Kville.

  • Tisdagar är det korta intervaller. Kanske tio eller tolv intervaller på 300 eller 400 meter.
    – Om jag kör 400-ingar kanske jag gör dem på  80-85 sekunder, men det viktiga är att inte tappa utan helst ska den sista kunna vara den snabbaste.
  • Lördagar är det långa intervaller, klassiska 8x1000 meter med 1 minuts ståvila. Farten någonstans mellan 3.40 och 4.00 beroende på var det är någonstans.
  • Söndagens långpass brukar vara två timmar i 5.00 min/km.

Evy Palm en förebild

Karin Schön började träna löpning i 30-årsåldern. En av de stora inspiratörerna då var Evy Palm som sprang i landslaget och nådde fantastiska framgångar trots att hon var veteran. Evy har fortfarande det svenska åldersrekordet för 45-åringar med 2.31.05.
Men Karin Schön tog Evys rekord för 50-åringar när hon vann 50-årsklassen i New York Marathon 2014 med tiden 2.56.55.
Fyllda 55 år har Karin Schön haft siktet på Evys åldersrekord för 55+. Tiden att slå har varit 3.04.27.

– Jag trodde att jag skulle kunna ta det redan för en månad sedan i veteran-EM, men då blev jag väldigt trött på slutet och kom i mål på 3.13, berättar Karin som ändå vann sin åldersklass).
I stort sett omgående efter att ha missat rekordet anmälda sig Karin till Göteborg Marathon för att göra ett nytt försök.
På den flacka vändpunktsbanan med start och mål på Slottskogsvallen kunde Karin hålla koll kilometer för kilometer att hon låg rätt.
– Men när man blir trött så är det inte så lätt att räkna och jag hade fullt upp på slutet att hålla koll på hur jag låg till.
Men Karin hade också en extra morot. Framför henne sprang Marina Stoltz från Heleneholm i ledningen på damklassen. Vid 35 kilometer så kom Karin ifatt och förbi.
– Men så strulade jag med en energibar som jag tyckte att måste få i mig – och då passerade hon mig igen.
Och så var det där med att hålla koll på mellantiderna.
– Jag fick springa som en tok på slutet, säger Karin som var först av 64 fullföljande damer i Göteborg Marathon.19 sekunder skiljde till Marina Stoltz och Evys rekord putsades med en dryg minut.

Det är på maraton som Karin har sina finaste meriter. Hon var med på EM i München 2002 då hon blev 21:a. Det personliga rekordet är från just det året och lyder på 2.38.22.
– Många frågar mig om jag inte ska testa ultramaraton, men jag tycker att maraton är långt, jag tävlar hellre på kortare sträckor i veterantävlingar. Jag springer nästan allt. På 200 har jag kanske lite för stolpig stil men på 400 och uppåt tävlar jag gärna.

Vad blir nu nästa mål?
– Ja, ha ha, det blir väl att vänta på nästa ålder och se om det går att göra något åt rekorden.

Är det möjligt för dig att springa marathon under 3 timmar igen?
– Oj, det är svårt, jag vet inte hur jag skulle kunna få in eller ens klara den träningen som skulle behövas. Det är viktigare för mig att vara skadefri och kunna tävla i veterantävlingar på olika andra distanser.