Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Kenyan herre på täppan i Kumla

Konst på Hög-loppet i Kumla är inte likt något annat lopp i Sverige. Endast 4,5 kilometer är loppet ändå ett kraftprov som också lockar elitlöpare.

I ett regnigt och blåsigt men rätt så varmt väder blev det som vanligt tuffa uppgörelser innan segrarna kunde koras i dam och herrklassen.
Loppet mäter 4,5 km och börjar med ett varv runt Kvarntorpshögen vilken är en askhög mitt ute på den platta Närkesslätten. Detta varv mäter 2,9 km och är inte så platt som det låter utan innehåller några rejäla stigningar.
När man sedan går ut på andra varvet börjar stigningen mot slalombackens topp. Löparna springer bilvägen som stiger 100 meter på 600 meters löpning. Väl uppe på toppen bär det iväg lite neråt igen innan det blir ännu en stigning upp mot det hägrande målet.
Ett starkt startfält i både dam och herrklassen hade samlats i årets lopp. Efter varvet runt högen ledde Peter Nzimbi loppet men sedan tog fjolårssegraren Said Regragui över ledningen.
Said Regragui som vann SM i halv marathon i höstas, höll ledningen nästan hela backen men sedan gjorde Josef Kibet Lelei segerrycket. Kenyanen som sprang sitt andra lopp i Sverige sprang förbi Said för att till slut vinna loppet på 15.21. Exakt samma tid som Said hade förra året och tangerat banrekord. Även Fredrik Uhrbom från Söderköping samt hemmalöparen Mathias Pettersson sprang om Peter Nzimbi på slutet.

I damklassen höll Catharina Asph och Linda Ström ihop första varvet runt högen innan Catharina kunde gå ifrån och vinna med 7 sekunder över Linda som i sin tur hade 50 sekunder tillgodo på trean Louise Wiker från Hällefors och några ytterliggare på fyran som var arrangörsklubbens Åsa Höög.