Kleist inte jättenöjd med 2.23 i Valencia

Anders Kleist har visat förut att han är snabb på asfalt. Han var trea på SM i halvmaraton 2015 på tiden 1.06.43.

Anders Kleist har under flera år varit Sveriges snabbaste löpare i olika fjällmaraton. På söndagen sprang han för första gången 42195 meter på asfalt. Med tiden 2.23.03 i Valencia Marathon visade östgöten som tävlar för Linköpingsklubben Akele att han kan springa snabbt på hårt underlag. Tiden 2.23.03 är den fjärde bästa svenska tiden 2016, men Anders Kleist själv är inte jättenöjd när Marathon.se:s Anders Szalkai får en pratstund med honom dagen efter loppet.

Grattis Anders till ett bra lopp i Valencia, även om jag förstått att du ändå inte riktigt är nöjd. Kan du berätta om din känsla efter 2.23 i Valencia Marathon?
– Tack, ja det stämmer att det inte är något resultat som jag är sådär jättenöjd över, men jag ändå nöjd att jag kom runt och att det gick okej upp till 30 km.

Vad hade du för ambition eller målsättning innan loppet i Valencia?
– 2.18 till 2.19 var tanken innan, men sedan blev jag förkyld och hade lite feber så det blev att jag var nöjd i slutändan att bara ta mig runt.

2.23 är ändå ganska mycket fortare än att bara ta sig runt tycker jag, men jag läste på dina sociala medier att du haft svårt sova innan loppet. Hur var din uppladdning?
– Nej, det var mest att jag blev sjuk helt enkelt på fredagen innan loppet, lite ont i halsen och feber. Så det var det som gjorde att uppladdningen inte blev vad jag hoppats på.

Men du hann bli frisk till tävlingsdagen?
– Nja, jag vet inte riktigt. Det var inte helt optimalt i alla fall.

Hur känns kroppen nu efteråt?
– Ja, den mår sådär bra. Benen känns ganska bra, men huvudet känns om man säger så.

Jag såg att du öppnade bra trots förkylningsuppladdning med 1.09.38 på första halvan. Kan du berätta om hur loppet gestaltade sig för dig?
– Jag kände redan vid 15 km att det inte blir 2.20 idag, men jag jobbade och hoppades kunna bita i på slutet till en okej tid. Klungan jag låg med flöt på i bra fart för mig. Det var lite småblåsigt så jag tyckte det var viktigt att ha någon att springa med. Så jag låg med där utan problem upp till 24 km, men sen vid 27-28 km började dom höja farten och då sprack klungan. Jag låg rätt långt bak i klungan och blev själv, och efter det var det bara en kamp att ta mig i mål.

Hur tänkte du då när du kom in i kampfasen i loppet?
– Det fanns ett distriktsrekord för Östergötland på 2.23 så jag tänkte att om jag inte faller igenom totalt kan jag ta det i alla fall. Så det var en liten sak som motiverade mig att kämpa på ända in i mål (Rekordet som stått sig sedan 1985 var på 2.23.22, men nu är alltså Anders Kleist diskriksrekordhållare i Östergötland)

Du beskriver dig själv som löpare, knegare och pappa. Vem är löparen och personen Anders Kleist?
–  Ja det är lite så. Jag gillar att springa, jobbar heltid som programmerare och sen har jag två barn, en som är nästan 4 år och en som är 9 månader.

Hur löser du den kombinationen för att ändå nå elittider på maran?
– Jag jobbar hemifrån så jag kan hitta tid för träning. Jag försöker få till ett pass varje dag på lunchen, som är huvudpasset, och ibland blir det sen ett kortare pass på kvällen. Jag försöker få träningen att inverka så lite som möjligt på familjeliv och jobb.

Vad är ett typiskt lunchpass för dig?
– Ganska ofta är det en 16 km runda på dryga timmen, men det kan även bli en fartlek där jag springer 2 minuter fort och tar det lugnt 1 minut och upprepar det 20 gånger. Givetvis blir det intervaller ibland också, men jag gillar köra mängd så just 16 km rundan blir det ofta.

Anders Kleist har vunnit tuffa AXA Fjällmaraton flera gånger.
Min tanke är att köra lite mer lopp på asfalt. Jag tycker jag har visat vad jag kan på fjället och jag är lite sugen på att visa det på vägen istället.
Anders Kleist

Inom löpningen är du kanske mest känd för dina segrar och bra tider i olika fjällmaraton. Är du på väg att ändra inriktning mot mer traditionella asfaltsmaraton?
– Ja, min tanke är att köra lite mer lopp på asfalt. Jag tycker jag har visat vad jag kan på fjället och jag är lite sugen på att visa det på vägen istället.

Idag tror jag det finns många som just står i valet mellan trail och asfalt och sen också ultratrail, du har inga tankar på att köra ännu längre lopp inom trail och fjäll-löpningen?
– Nej, dom långa lockar inte så mycket just nu. Dels tycker inte jag har den träningstiden som jag tror det krävs för att få till träning inför långa ultratraillopp, dels vill jag ge asfaltslöpningen en chans. Så jag försöker träna mindre antal timmar och köra lite snabbare istället. Det passar mig nu, och jag har tränat sjukt mycket tid genom åren så nu vill jag bli lite rappare.

När du säger att du tränat sjukt mycket genom åren, kan du utveckla det?
– Ja, jag har orientering och skidor i grunden och det i kombination att jag gillar att köra mängd har gjort att jag tränat väldigt mycket. Men nu vill jag jobba med farten. Jag tror det gäller att ta sig an lite nya utmaningar i livet och inte bara välja det som man alltid gillar.

Lägger du upp din träning själv eller har du någon tränare i Akele?
– Jag har faktiskt skaffat mig en coach, Magnus Andersson, som sedan i somras hjälper till att lägga upp träningen. Så jag har hjälp som jag tycker funkar bra.

Även om det är tight inpå maran har du redan nu några nya mål uppsatta för 2017?
– Nej, nu ska jag först vila några veckor. Sedan får jag se hur det ser ut på familj och jobbfronten innan jag sätter upp några nya mål.
- Jag får känna lite vad som funkar och vad jag är sugen på. Det har varit ett motigt år iår där jag varit mycket sjuk inför nästan alla viktiga lopp. Så det är väl det som är främsta målet, att få vara frisk.

Vad innebär vila för Anders Kleist som gillar träna mycket?
– Ja, det blir att renovera mitt vardagsrum. Det kommer ta tid, så då kommer jag inte hinna träna något mer än kanske någon social löptur med några kompisar

Fler svenska löpare sprang bra i Valencia. På damsidan förbättrade NocOuts Lisa Ring sitt personbästa med nästan 12 minuter och med tiden 2.40.27 är hon trea i Sverige i år tidsmässigt.
Läs mer.