Leendet viktigare än tider för Lisa Ring

Hon kan lägga in biobesök i planeringen för att det inte ska bli för mycket löpning. Lisa Ring har hittat sin egen metod för topptider. 2017 var hon Sverige-etta i maraton med 2.37.27. Lisa fortsätter sin egen väg 2018 med egna mål, viktigare än tider eller mästerskapsplaceringar.
– Hittar jag bara rätt känsla så kommer det där andra, säger Lisa.

Välbefinnande, att må bra och samtidigt få komma ut i naturen är de vanligaste motiveringarna till varför folk springer – men vad gör man när man upptäcker att man kan springa snabbare än de flesta andra och har en speciell talang? Hur balanserar man sin egen nyfikenhet på hur bra man kan bli med hur mycket tid, kraft och ork man vill lägga ner? Och hur behåller man den där grundkänslan för löpning – att må bra och känna att man kan springa med ett leende?

– Den där sköna känslan och leendet är allt, det byter jag inte mot förstaplatser och prispengar, säger Lisa Ring, Linköpingstjejen som 2017 var stjärnskottet i svensk maratonlöpning.

Lisa Ring framför Towern i maratonloppet i VMi friidrott. Lisa slutade på 60:e plats.

I Barcelona Marathon i mars 2017 blev då 23-åriga Lisa den yngsta svenskan som gjort under maraton under 2.40. Tiden 2.37.27 blev dessutom 2017 års svenska maratontid och den trettonde bästa svenska genom tiderna. Prestationen tog henne till VM i friidrott i London och på vägen hann hon bland annat med att landslagsdebutera på 10000 meter i Nordic Challenge i maj, ta SM-silver i ASICS Stockholm Marathon – och vinna SM-guld på 10 km landsväg.

Med framgångar kommer uppmärksamhet. Förväntningar byggs upp. Det är inte bara Lisa som vill se hur bra hon kan bli. Landslagsledare och andra vill vara med och hjälpa till. Många har förundrats över framgångarna och undrar när hon ska springa maraton igen, vad hennes mål är 2018. Yttre förväntningar kan för några vara en sporre. Men det kan också bygga upp en stress..

– Jag gillar att vara ute på tävlingar och träffa folk och jag förstår att många andra kan vara nyfikna och intresserade av när jag ska springa maraton igen, men jag vill hålla den saken för mig själv.
– Jag vill ha känslan att kliva in i en egen bubbla när jag ska springa maraton Jag måste ha tid på mig att planera och träna, förbereda och fokusera.
För Lisa Ring fortsätter sin ambitiösa satsning. Men när de flesta andra landslagslöparna ligger på månadslånga träningaläger i Sydafrika och USA kan Lisa här hemma köra hårda tröskelpass i en källare.
– Jag skulle väl också kunna åka till Sydafrika, men plugget är jätteviktigt för mig och jag vill verkligen fortsätta med det på heltid säger Lisa som är inne på sitt tredje år på utbildningen för att bli lärare i idrott och biologi.
Studierna på GIH och Stockholms universitet är kanske också en anledning till Lisas utveckling som löpare:
– Jag lär mig hela tiden och har kunskapen med mig när jag planerar och analyserar. Det handlar inte bara om att lägga upp träningspass. Återhämtning, sömn, variation med styrka och yoga ingår också i planeringen.
– Jag har också lyckats hålla mig frisk, jag hade bara fyra sjukdagar under 2017.
– Just nu är jag där jag vill vara med träningen. Men det är just när man känner sig så stark som det är lätt att träna lite för mycket och lägga in ett extra pass. Därför har jag till och med lagt in ett biobesök den här veckan i träningsplaneringen.

Kontinuitet, att kunna träna vecka ut och vecka in utan att bli skadad, är en viktig faktor för framgång som löpare. Tuffa pass på tisdagar, torsdagar och söndagar. Långpass på lördagar. Däremellan lugna pass måndag, onsdag och fredag. Kanske inte ens löpning.
– Det är ungefär så jag körde förra året och just nu är jag där jag vill vara – jag ligger på samma tider på träningarna – eller bättre. I lördags vann hon halvmaran i Stadion Marathon på en tid strax över 1.18:
– Banan var för kort så den tiden räknas inte, men jag sprang efter min egen klocka och snittade varje kilometer på 3.43.
Ännu ett kvitto att formen är god kom på tisdagen På löpbandet sprang hon 5 km på 16.06. Se instagramklippet:

Så mycket kan jag säga att jag ska springa ett maraton, men jag tänker inte tider, jag vill bara hitta den sköna känslan som jag hade i Barcelona förra året. Gör jag det så kommer tiderna också.

Vad inte Lisa skriver i Instagram-videon är helheten i passet. Hon började med 3.3km i 13.3km/h, sedan direkt upp till 18.5km/h som är är 3.14 fart i fyra kilometer. Sedan en avslutning med 500 meter i 3.10-fart och sedan ytterligare farthöjning till 3.00 i 500 meter, men sedan fortsatte jag 300 meter till i den farten innan jag sänkte till 4.30-fart igen, totalt 12.5km.
Trösklarna springer Lisa utan lutning på grund av rädsla för stelhet i fotleder men är medveten om att de är lite lättare än att springa ute.
– Allt handlar om bra träning och tävling mot sig själv.

Lisa Ring i bra form är ett bra besked för tre tjejer som väntar på en fjärde lagmedlem till EM i maraton. Hanna Lindholm, Mikaela Larsson och Cecilia Norrbom har redan klarat EM-kvalgränsen men måste ha med sig en fjärde löpare för att klara snittet. Uttagningskriteriet säger att lag med maratonlöpare skickas om fyra löpare klarar ett snitt på 2.40. Maratonloppet i sommarens EM i friidrott avgörs i Berlin i augusti.
– Så mycket kan jag säga att jag ska springa ett maraton, men jag tänker inte tider, jag vill bara hitta den sköna känslan som jag hade i Barcelona förra året. Gör jag det så kommer tiderna också.
– Men det finns så mycket att springa, jag vill springa för SM medalj i Göteborgsvarvet och se om jag kan slå mitt banrekord i Ultravasan 45.
– Men viktigast är att kunna springa smärtfritt och synka löpningen med skolan.
Då kommer Lisa-leendet.