Lena och tjejeliten går mot bättre tider

Vilket lyft tjejerna har gett svensk långlöpning den här säsongen. Tiderna förbättras och på lördagen var det full kubbning om SM-medaljerna. Satsningen på ett maratonlandslag har fått många att pröva lyckan.
Lena Eliasson, stjärna i orientering med SM, EM och VM-medaljer har den här säsongen satsat på löpningen. En satsning som på lördagen fick full utdelning. Seger i DN Stockholm Halvmarathon.

Jag gillar inte att vara defensiv och nu visade jag att det kan hålla.
Lena Eliasson

– Det är helt sanslöst, men det känns jättebra just därför att jag gick stenhårt och körde själv hela vägen, försökte inte ta hjälp av någon kille för att inte bli diskad eller något, men jag tog jättemycket vind och jag kroknade, berättar Lena Eliasson i videointervjun här ovan.

Friskusen Lena Eliasson brukar öppna tufft. Nästan att man kalla det för chockstart när hon redan efter några kilometer hade öppnat upp en lucka på 25 sekunder till en klunga som samlades kring mångfaldige halvmaratonvinnaren Isabellah Andersson.
Men Isabellah har varit skadad i flera månader, började träna 20 augusti, blev tia i Tjejmilen förra lördagen och arbetar vecka för vecka med att bygga upp grunden för att i januari igen göra ett nytt maratonförsök i Dubai. Den 25-faldiga SM-guldmedaljören berättade att hon efter förutsättningarna nöjd med sin femte plats medan klubbkamraten i Hässelby SK intervjuades av TV, radio och annan media.
En jublande glad Lena Eliasson berättade också om det tuffa slutet. Även en mästarinna kan stumma på slutet.
– Jag gillar inte att vara defensiv och nu visade jag att det kan hålla, men jag höll på att persa på milen. Jag visste att jag inte hade samma form som i våras så jag visste att jag öppnade för snabbt.

Närmast bakom jagade Malmö AIs Louise Nilsson som tog en meriterande silvermedalj endast 24 sekunder efter Lena Eliasson på nytt personbästa 1.15.42. Nio svenska tjejer sprang under 1.20 och fem av dem satte nya personbästa. Kanske lite tack vare bra förutsättningar med skön septembersol och 18 grader, men kanske beror höjningen av resultatnivån mest på satsningen på ett maratonlandslag. EM i Zürich var motivet för Lena Eliasson att satsa på löpning den här säsongen - och hon var inte ensam.

Resultat, DN Stockhollm Halvmarathon,damer
1) Lena Eliasson, Hässelby SK, 1:15:18
2) Louise Nilsson, Malmö A, 1:15:42
3) Frida Lundén, FK Studenterna, 1:16:28
4) Annelie Johansson, IK Ymer, 1:16:57
5) Isabellah Andersson, Hässelby SK, 1:18:03
6) Hanna Lindholm, Hammarby IF, 1:18:11
7) Charlotte Karlsson, Hässelby SK, 1:18:46
8) Therese Olin, Ullevi FK, 1:18:57
9) Mikaela Kemppi, Örebro AIK, 1:19:31
10) Johanna Bäcklund, Rånäs 4H, 1:19:48

Louise Nilsson från Malmö AI jagade nästan ifatt Lena Eliasson. Foto: DECA text och bild
Anneli Johansson, IK Ymer, som var en av fem tjejer i det svenska maratonlandslaget som sprang EM i Zürich för en månad sedan satte nu ett ordentligt personbästa med 1:16:57. Foto: DECA text och bild