Löparbanan där man inte ska ha svindel

På den här löparbanan ska man inte ha anlag för svindel.
Högst upp, på taket ovanpå den nio våningar höga fastigheten vid Torsplan i Stockholm är den nu drygt 100 meter långa löparbanan klar.
– Vi kommer att höja räcket, när man kommer ut ur kurvan hamnar man nära kanten i förhoppningsvis hög fart, säger Andreas Andersson projektledaren på NCC som själv redan har testat att springa några varv på den unika ovalen.

Det finns många ställen att springa på i Stockholmsområdet. Men en löparbana på ett tak är något nytt i Sverige. En extra detalj i det redan prisbelönta huset som är en del den nya stadsdelen Hagastaden i Solna. Fastigheten fungerar som nytt huvudkontor för Axfood. I huset kommer även SATS att öppna en stor gymanläggning och även att disponera löparbanan på den drygt 400 kvadratmeter stora takterassen. 
– På slutet dök det upp en önskan om en löparbana på taket. Det var nytt för alla, men vi fick till en riktigt bra lösning, säger Ebrahim Zamani, konstruktör på Tyréns och underentreprenör till NCC som byggt huset. 

– Det började som en kul grej, men nu är det verkligen något som ger ett mervärde till huset. Jag känner inte till något liknande i Sverige, säger Andreas Andersson, projektledare på NCC.

Löparbanan är drygt hundra meter lång och har två banor med  två ganska skarpa men doserade kurvor. 
– Vi har flera studiebesök i veckan nu, vilket tar en hel del tid. Det är allt från kolleger i branschen till representanter från Stockholms stad som är nyfikna. Och det är kul eftersom vi är väldigt stolta, säger Andreas Andersson till Vi i Vasastan.

Öppningen av det nya SATS på Torsplan planeras till årsskiftet 2016/2017.

Läs också om maratonloppet högst upp i ett vattentorn!